Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος κρύβει τη λύση στο μυστήριο

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο γεγονός ότι στον τέταρτο θάλαμο του λόφου Καστά της Αμφίπολης, υπάρχει πέτρινη σκάλα και μία ακόμα πύλη στο βάθος του τρίτου θαλάμου, που δεν αποκλείεται να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στην αποκάλυψη νέων στοιχείων γύρω από το μυστήριο του μνημείου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου με χειροκίνητο γεωτρύπανο, εντοπίστηκε νέο μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος 0,96 μ. (μικρότερο από τα προηγούμενα), στον βόρειο τοίχο του τρίτου χώρου.

Πλέον οι αρχαιολόγοι περιμένουν να προχωρήσει η ανασκαφή και αναμένουν τα αποτελέσματα, περιμένοντας ο τέταρτος θάλαμος να λύσει το μύστηριο.

Πάντως, αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ο λαμπρός μαρμάρινος περίβολος των 497 μέτρων, η είσοδος του τάφου με τις δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα σπασμένα κομμάτια που βρέθηκαν είναι μόνο τα φτερά ή και τα κεφάλια, στην συνέχεια έχουμε τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες και τα δύο μοτίβα στα πατώματα, το ένα το βοτσαλωτό με τους ρόμβους, κάτω από την πρώτη είσοδο και στην συνέχεια το μωσαϊκό με τα κομμάτια του λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο. Έχουμε επίσης κιονόκρανα με εντυπωσιακά χρώματα, επιστήλια το ίδιο αξιοσημείωτα και ορθομαρμάρωση σχεδόν σε όλους τους χώρους. Επίσης στον χώρο που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες (στον δεύτερο ταφικό θάλαμο) έχουμε και μια μαρμάρινη δοκό διακοσμημένη με ρόδακες που συνδέει τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους… το αξιοπερίεργο εδώ είναι ότι ενώ υπάρχουν τα σημεία έδρασης δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οι υπόλοιπες δοκοί που όλες μαζί συνέθεταν μια «ψευδοροφή» και απέκρυπταν από τα μάτια του επισκέπτη την θολωτή οροφή. Υπήρχε η εκτίμηση ότι θα βρεθούν μέσα στην επιχωμάτωση, τώρα που έχει κατέβει σημαντικά το επίπεδο το χώματος τι άποψη υπάρχει; Πως μπορούν να έχουν εξαφανιστεί τόσο μεγάλα μαρμάρινα κομμάτια; Αν ήταν πεσμένα δεν θα είχαν δημιουργήσει αναταραχή στην επιχωμάτωση; Ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί, αλλά ας τα αφήσουμε προς ώρας στην άκρη.

Στο μυαλό του αρχιτέκτονα

Αμέσως μετά τις Καρυάτιδες ακολουθούν δύο γνωστοί μέχρι τώρα χώροι, όπου η κύρια διακόσμηση είναι η ορθομαρμάρωση, τα μαρμάρινα γείσα και ίσως και το δάπεδο που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, εδώ εντυπωσιάζει ο συνδυασμός του λιτού με τον πλούτο που δηλώνει το λευκό θασίτικο μάρμαρο. Και ερχόμαστε στον τρίτο ταφικό θάλαμο στην σειρά που όπως έχουμε γράψει – και επιβεβαιώθηκε και από το ΥΠΠΟΑ – υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο και σε μια έκκεντρη μαρμάρινη πύλη, η οποία λόγω θέσης και λόγω του λιτού διακόσμου που την χαρακτηρίζει, είναι λίγο απίθανο να είναι η είσοδος στον ταφικό θάλαμο. Το πιθανότερο είναι να είναι ένας ακόμη ενδιάμεσος χώρος ή να οδηγεί στον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το xronometro.com.

Στις φωτογραφίες μερικά από τα μέχρι τώρα ευρήματα όπου κατόπιν φωτο-επεξεργασίας πλησιάζουν στην αρχική τους μορφή.