Αμφίπολη: Πλήθος αρχαιολόγων αδημονούν για τον τάφο-μυστήριο

Οι αρχαιολόγοι όλου του κόσμου δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές της Αμφίπολης.

Πλήθος κόσμου περιμένει τη στιγμή που ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει για επισκέπτες, ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής το πότε θα είναι εφικτό χρονικά κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες.

Εξήγησε σχετικά ότι η "απαραίτητη δουλειά" της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με "τη δική μας αδημονία".

Ακόμη και εάν δεν μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο ο ίδιος ο τάφος θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίως, εύρημα.

Άλλωστε, αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα ευρήματα της Βεργίνας. Ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου του Β' και για μια σειρά από άλλες βασιλικές ταφές τα ίδια τα ευρήματα είναι μοναδικά, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Αναφερόμενος στις εργασίες ανασκαφών στο μνημείο, ο υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται επιμελημένη εργασία για την στερέωση της εσωτερικής καμάρας, μια απαραίτητη -όπως τόνισε- δουλειά, "επειδή η αρχαιολογία έχει τους δικούς της κανόνες και ακολουθούνται πλήρως στην Αμφίπολη".

"Ας το απολαύσουμε, όπως κάνει ο ελληνικός λαός ο οποίος γοητεύεται από το ξεδίπλωμα της ανασκαφής. Σύντομα θα έχουμε νέα", τόνισε ο υπουργός.

Πάντως, αρχαιολόγοι που έχουν πάρει μέρος σε ανασκαφές μακεδονικών τάφων υποστηρίζουν πως οι τρύπες στον τοίχο σφράγισης και στους εσωτερικούς τοίχους είναι ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί, υψώνοντας πέπλο μυστηρίου γύρω από τις αιτιάσεις και τα συμπεράσματα από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

"Όταν βλέπουμε οπή σε μακεδονικό τάφο πριν τον εξερευνήσουμε σημαίνει ότι έχει μπει μέσα τυμβωρύχος", δήλωσε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης, διαψεύδοντας εκ της πλαγίας οδού τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού.