Αμφίπολη: Θωρακίζουν τον τύμβο

Μέσα σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς φαίνεται να υποχωρούν οι δυσκολίες του ανασκαφικού έργου.

Πάντως, το όλο εγχείρημα απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και όχι βιασύνη.

Μετά την αφαίρεση και του τελευταίου λίθου του προστατευτικού τοίχου από τη μεγαλοπρεπή είσοδο του μνημείου, που αποκάλυψε τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου, προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού είναι η θωράκιση του μνημείου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αμφίπολη, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αποφασίστηκαν οι κινήσεις που σιγουρέψουν τη στατική επάρκειά του.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Περιστέρη, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου.

Οι πρώτες μελέτες που θα συνταχθούν αφορούν την απορροή των ομβρίων υδάτων, τη στατική ενίσχυση των αποκαλυπτόμενων τοίχων και τη συντήρηση των επιφανειών και των χρωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες η ανασκαφή έριξε φως στο εσωτερικό του μνημείου. Από την τρύπα που υπάρχει στο διαφραγματικόπ μαρμάρινο τοίχο στο βάθος του προθαλάμου, η οποία, σύμφωνα με αρχαιολόγους, πρέπει να έγινε από ανθρώπινο χέρι, η ανασκαφική ομάδα διέκρινε δύο ακόμη χώρους.. Τόσο στον προθάλαμο, όσο και στο χώρο που διακρίνεται πίσω από τον μαρμάρινο τοίχο, έχουν πέσει μεγάλες ποσότητες χώματος, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν.