Βρέθηκαν τα φτερά – Θα αποκατασταθούν οι σφίγγες

Σε δύο εβδομάδες αναμένονται τα σπουδαία νέα για τον Τάφο της Αμφίπολης, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκτιμά ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ότι θα χρειαστεί για να έχουμε νέα. 

Ο κ. Τασούλας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και προκύπτει, όπως σημείωσε, ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους. Είπε, επίσης, ότι οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά και ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, καθώς, όπως επισήμανε, στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Τασούλας δήλωσε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής, μιας και είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εκδηλώνεται σταδιακά παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αρχαιολογικό εύρημα στον Τύμβο Καστά.

Σε ό,τι αφορά στις αρχαιολογικές εργασίες, ο υπουργός είπε θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις την Πέμπτη και ότι "πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου". Εξάλλου, προς εκεί κατευθύνονται οι αρχαιολόγοι και αυτός είναι ο κύριος στόχος τους.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. "Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο", ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι "μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες" τονίζει συν τοις άλλοις, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι "οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε".