Δωρεάν χυμοί για τα σχολεία τα υπόλοιπα ροδάκινα της Ρωσίας!

Προσπάθειες να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και από την Πέμπτη 21 Αυγούστου, η διανομή ροδάκινων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και να ενταχθούν στη ζώνη των υψηλά αμοιβομένων και οι μεμονωμένοι παραγωγοί, καταβάλλουν και σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, ξεκαθάρισε ακόμη πως "κανείς δεν επιθυμεί την ύπαρξη παραγωγών δύο ταχυτήτων".

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26,9 λεπτά/κιλό διά μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, "έπεσε στο τραπέζι" και η πρόταση ένταξης της χυμοποίησης του ροδακίνου στη δωρεάν διανομή. Για να λάβει σάρκα και οστά η πρόταση αυτή απαιτείται έγκριση από την ΕΕ και, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης, "από τις επαφές που γίνονται προκύπτει ότι τελικά θα λάβουμε το 'πράσινο φως' και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα".

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανακουφίσει σημαντικά τους ροδακινοπαραγωγούς, αφού εκτιμάται ότι θα διοχετευθεί στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος της αδιάθετης ποσότητας -ήτοι 40.000 τόνοι- η οποία, σήμερα, υπολογίζεται στα 55.000 τόνους.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής, η ΕΕ δίνει στους παραγωγούς ένα κονδύλι ύψους 175 ευρώ/τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ/τόνο για το κόστος μεταφοράς. Οι ροδακινοπαραγωγοί πρότειναν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου, προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα.