Μπουτάρης: Πώς έμπλεξε το Μπαλτάκο στη δίκη Παπαγεωργόπουλου

"Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο".

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για τις ευθύνες του προκατόχου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναφορικά με την ‘τρύπα' των 17,9 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου, εξαπολύοντας, παράλληλα, ‘κεραυνούς' εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον οποίο αποκάλεσε ‘χαϊδεμένο παιδί' του δήμου.

Αργότερα, σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για το εάν ο Μ. Λεμούσιας ενεργούσε πίσω από την πλάτη του Β. Παπαγεωργόπουλο, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε με μια άλλη ερώτηση: "Ο Μπαλτάκος ενεργούσε εν γνώσει ή εν αγνοία του πρωθυπουργού;".

Καταθέτοντας για περίπου δύο ώρες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει για 29η μέρα -σε δεύτερο βαθμό- την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπουτάρης, έκανε λόγο για "σύστημα" που είχε "ξεσαλώσει", τονίζοντας ότι ο ίδιος ως δημοτικός σύμβουλος είχε προειδοποιήσει τον τότε δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο να είναι προσεκτικός.

"Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα, του έλεγα" σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι κάποιος δημοτικός υπάλληλος επί τόσα χρόνια υπεξαιρεί χρήματα από τα δημοτικά ταμεία.

"Δεν λέω ότι έβαλε ‘χέρι' στα λεφτά. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έδωσε εντολές. Είναι αδιανόητο όμως αυτήν η ιστορία να συμβαίνει τόσα χρόνια και να μην θορυβήθηκε", είπε, ενώ αναφερόμενος σε προσωπικό επίπεδο στον προκάτοχό του κατέθεσε ότι τον εκτιμάει και λυπάται πολύ που βρίσκεται στη φυλακή.

"Ως αθλητής δόξασε την Ελλάδα. Υπηρέτησε την πολιτική, χωρίς να είναι ‘αστέρας' πολιτικός, αλλά σε όλη του την πολιτική ζωή δεν ακούστηκε τίποτα μεμπτό, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο", σημείωσε, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση της έδρας για το εάν τον θεωρεί έξυπνο ή κουτό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρήκε όταν παρέλαβε το δήμο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για "μεγάλη ακαταστασία" και "τσαπατσουλιά" στα οικονομικά του, "χωρίς καμία διαδικασία εσωτερικού ελέγχου", όπως, άλλωστε, αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μίλησε για "σύστημα" που είχε "ξεσαλώσει" και αποτέλεσμα αυτού του ξεσαλώματος ήταν η υπεξαίρεση, ενώ χρησιμοποίησε τον όρο "ομερτά" για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το εάν καταγγέλθηκε ποτέ κάτι ύποπτο από υπαλλήλους, απάντησε ότι επικρατούσε η λογική "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει".

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο Π. Σαξώνης είχε συνεργούς, ενώ αποκάλεσε τον πρώην διαχειριστή πληρωμών ταμείων "χαϊδεμένο παιδί".

"Ακούσαμε ότι έκανε ό,τι ήθελε. Το γραφείο του ήταν κλειστό φρούριο" ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Κυκλοφορούσε με την τζιπάρα του, ήταν πρόεδρος σε ομάδα μπάσκετ, είχε κέντρα διασκέδασης: Αυτό θα πει ότι από κάπου καλύπτεται». Εκτίμησε δε ότι τον "χάιδευε" το περιβάλλον του Λεμούσια.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ξέφυγε από τα ‘πυρά' του νυν δημάρχου. "Ήταν ευρέως γνωστό στο δήμο ότι εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του Λεμούσια δεν γινόταν τίποτα", είπε ο Γ. Μπουτάρης, φράση που είχε χρησιμοποιήσει και κατά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Εξάλλου, ρωτήθηκε για τον κοινό λογαριασμό Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια (τον διατηρούσαν από το 1999 έως το 2006), που κατά τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών εξυπηρετούσε τις προεκλογικές ανάγκες του συνδυασμού "Αναγέννηση".

Ο Γ. Μπουτάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του λογαριασμού διακινήθηκαν πολλά χρήματα, θεωρώντας ταυτόχρονα μεμπτό να βάλει συνδικαιούχο σ' αυτόν τον γενικό γραμματέα.

"Κι εγώ άνοιξα λογαριασμό με τον Χασδάι Καπόν (αντιδήμαρχος) στις προηγούμενες εκλογές. Ο Λεμούσιας όμως δεν ήταν αιρετός. Ο γενικός γραμματέας είναι υποχείριο του εκάστοτε δημάρχου", σημείωσε.

Η κατάθεση του Γ. Μπουτάρη θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, όταν θα εξεταστεί από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.