Αποκαλύψεις για τα οικονομικά του δήμου στη δίκη Παπαγεωργόπουλου

Η κατάθεση καταδικασμένου εφοριακού στη δευτεροβάθμια δίκη Παπαγεωργόπουλου προκάλεσε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο εν λόγω εφοριακός αποκάλυψε ότι δεν παρακρατούνται για χρόνια ολόκληρα οι εισφορές των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τον συγκεκριμένο λόγο υπήρξε καταδικαστική απόφαση για τον ίδιο, μιας και έχει θητεύσει στη θέση του προϊσταμένου της Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, που είχε την αρμοδιότητα αυτή.

Για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για πιθανές ευθύνες υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της κατάθεσης με την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου-Σαξώνη-Λεμούσια, η αποκάλυψη ότι ο ισοβίτης εφοριακός ήταν προϊστάμενος της εν λόγω ΔΟΥ, έγινε κατά την 21η μέρα της δίκης σε πρώτο βαθμό, όπου και ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε σε ισόβια.

Όπως ανέφερε η επιθεωρήτρια, ο συγκεκριμένος εφοριακός, ο οποίος πέρα από την προ ημερών καταδίκη του σε ισόβια, μετράει κι άλλες καταδίκες για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών και ήδη κρατείται στις φυλακές, ήταν επικεφαλής της Θ' ΔΟΥ κατά τα οικονομικά έτη 1999 και 2000.

Η ίδια πάντως πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε ο άλλοτε συνάδελφός της να έχει σχέσεις με τον πρώην διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ούτε άκουσε κάτι ανάλογο από άλλους συναδέλφους της στην εφορία.

Η οικονομική επιθεωρήτρια, Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία ήταν ελεγκτής της Θ' ΔΟΥ και συμμετείχε στον φορολογικό έλεγχο του δήμου, όταν αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, επιβεβαίωσε την προηγούμενη θέση του μάρτυρα στην εφορία και ενώ προηγουμένως είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση προς την μάρτυρα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα προς τον εφοριακό.

Ο μάρτυρας, που κατέθετε για δεύτερη συνεχή μέρα, ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ελέγχθηκε ποτέ κατά το παρελθόν κι ότι οι μη καταβολές προς την εφορία εκτινάσσονταν από το 1999 κι έπειτα.

Προσδιόρισε δε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ το ποσό της οφειλής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην ακροαματική διαδικασία, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο μοναδικός που ομολόγησε την υπεξαίρεση, αντέδρασε όταν υπερασπιστές των συγκατηγορουμένων του εμφάνισαν ως προερχόμενα από τον πρώην ταμία τρία νοθευμένα παραστατικά πληρωμής της εφορίας, της περιόδου προ του 1999. Η υπεράσπιση του Π. Σαξώνη ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα πλαστά κατασκευάστηκαν αργότερα από κάποιους προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο ίδιος ότι δρούσε πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Το ύφος στις απαντήσεις του Παναγιώτη Σαξώνη προκάλεσε κάποια στιγμή την παρέμβαση μέλους του δικαστηρίου που απευθυνόμενο προς τον διευθύνοντα τη διαδικασία, παρατήρησε: "Θα μας δείρει σε λίγο ο κατηγορούμενος". Ο πρώην ταμίας απάντησε ευθέως στη σύνεδρο, λέγοντας τα εξής: "Μου επιτίθεστε συνεχώς. Επειδή έχω παραδεχθεί τι έχω κάνει; Επειδή δεν μιλάει κανείς άλλος;".

Λίγο αργότερα, ο Π. Σαξώνης, που όπως ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, επεσήμανε ότι το 10% που αναλογούσε στον ίδιο από την υπεξαίρεση "έχει ήδη φαγωθεί», ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. "Το σπίτι αυτό που μένω το έβγαλαν τέσσερις φορές σε πλειστηριασμό για 72.000 ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014.