Ενώ όλα αρχικά έδειχναν αρχικά ότι τα νομίσματα θα επιστραφούν στην Ελλάδα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας, η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται και εξελίσσεται από το καλοκαίρι του 2012 σε δικαστικό θρίλερ, όταν το ελβετικό δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση, απεφάνθη να επιστραφούν τα νομίσματα στο Βέλγο, και διέταξε την άρση της κατάσχεσής τους, έχοντας αμφιβολίες για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Βέλγου κατηγορούμενου, τα νομίσματα είχαν αγοραστεί νόμιμα .στην Αγγλία
Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και οι δικαστικές αρχές στην Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης διορίστηκε νομικός παραστάτης για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία, με σκοπό να αποτραπεί η παράδοση των σπάνιων νομισμάτων στο Βέλγο.
Η ελληνική πλευρά κατάφερε να πετύχει με ασφαλιστικά μέτρα στη Ζυρίχη την κατάσχεση των νομισμάτων, ενώ λίγους μήνες αργότερα η Εισαγγελία Ζυρίχης επικύρωσε την κατάσχεση. αυτή τη φορά υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Στην Ελλάδα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη κατά του Βέλγου, ο οποίος λίγο πριν την απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε μετά από εξώδικες διαπραγματεύσεις την συναίνεση του στις ελβετικές αρχές για την επιστροφή των νομισμάτων στο ελληνικό Δημόσιο. Λίγο αργότερα, η Εισαγγελία Ζυρίχης διέταξε αμετάκλητα την επιστροφή των εν λόγω αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.
Τα νομίσματα, παραδόθηκαν σήμερα το πρωί στο Αεροδρόμιο της Ζυρίχης από την ελβετική Εισαγγελία στο δικηγόρο κ. Ηλία Μπίσια, στον οποίο είχε ανατεθεί στην υπόθεση αυτή η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία και αναμένεται να φθάσουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.