Χημικά και ξύλο για το συσσίτιο της Χρυσής Αυγής

Ένταση επικράτησε νωρίς το πρωί στο Σύνταγμα ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και σε άνδρες της αστυνομίας, έγινε ρίψη χημικών και σημειώθηκαν συμπλοκές.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν ζήτησε άδεια για να μοιράσει τρόφιμα σε Έλληνες στην κεντρική πλατεία, αλλά και παρά τις προειδοποιήσεις του Δημάρχου Γ. Καμίνη ότι δεν θα επιτρέψει το συσσίτιο, νωρίς το πρωί, φορτηγό με τρόφιμα έκανε την εμφάνιση του στο Σύνταγμα.

Τελικά έγινε διανομή τροφίμων στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας, ενώ το φορτηγό αποχώρησε από το σημείο.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να μοιράσουν τρόφιμα στο πεζοδρόμιο για να αποφύγουν τις προσαγωγές καθώς απαγορεύτηκε η διανομή στην πλατεία Συντάγματος.

Στο σημείο ήταν από το πρωί άνδρες των ΜΑΤ που εμπόδισαν  τα μέλη της Χρυσής Αυγής να ξεφορτώσουν τα τρόφιμα, ενώ έφτασε και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμαήταν κλειστοί για αρκετή ώρα.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τη Χρυσή Αυγή ότι ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνουν προσαγωγές, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή Η. Παναγιώταρου.

Μάλιστα οι αστυνομικοί έκοψαν κλήση στην Ηλία Κασιδιάρη γιατί είχε παρκάρει μπροστά στην πλατεία Συντάγματος.

Ο γερανός της αστυνομίας επιχείρησε να πάρει το αυτοκίνητο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά οι συγκεντρωμένοι εμπόδισαν την αστυνομία.

Σε δήλωσή του, χθες, ο κ. Καμίνης ανέφερε: "Τις ημέρες κατάνυξης και αγάπης διάλεξε η Χρυσή Αυγή για να κάνει επίδειξη πρόκλησης, με συσσίτια μίσους, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης.

Καθιστούμε απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο δήμος Αθηναίων θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αυριανή συνάθροιση αυθαίρετη και παράνομη και θα κάνει ό, τι επιβάλλεται προκειμένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί".

Στην απάντησή της η Χρυσή Αυγή, βάλλοντας κατά πάντων, μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Πριν από τρεις μόλις ημέρες, Έλληνες παραγωγοί μοίρασαν δωρεάν λαχανικά ακριβώς έξω από τη βουλή. Πάρα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Δεν είδαμε ούτε μία φορά τον δήμαρχο Καμίνη, που εξελέγη με ψήφους λαθρομεταναστών, να παίρνει θέση.

Πόσο μάλλον να απειλεί και να εκδίδει διαταγές απαγόρευσης, όπως έκανε πριν από λίγο για το αυριανό συσσίτιο της Χρυσής Αυγής. (...) Υπενθυμίζουμε στον λαθρολάγνο Καμίνη ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμη δημοκρατία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν μπορεί κανείς να μας το στερήσει".

Την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

"Χαιρετίζουμε την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να κάνει ό,τι επιβάλλεται προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το συσσίτιο μίσους που έχει ανακοινώσει η Χρυσή Αυγή για αύριο στην Πλατεία Συντάγματος. Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει δημοκρατική πόλη", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της σημειώνει:

"Με την απόφασή του να μην επιτρέψει τα 'συσσίτια μίσους' της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Συντάγματος, ο Γιώργος Καμίνης τιμά την ψήφο των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας. Επιτέλους, οι φασιστικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να μένουν άλλο αναπάντητες. Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή πόλη".