Ορατός ο κίνδυνος απεργιών εν μέσω πανελλαδικών

Πρόταση για απεργίες εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων κατέθεσαν αρκετές παρατάξεις της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, βρέθηκε το θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα σχολεία από την επόμενη χρονιά.

Έτσι πρότειναν την πραγματοποίηση πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, όλες οι παρατάξεις της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Εξαίρεση αποτέλεσε η παράταξη, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η μαραθώνια συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη, εντείνοντας την αγωνία των υποψηφίων για το μέλλον των εξετάσεων. Οι παρατάξεις των καθηγητών δεν συμφώνησαν σε ό, τι αφορά το αν θα πρέπει να στηθούν κάλπες ή όχι για την επικύρωση της απόφασης που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 18 Μαΐου.

Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι η οριστικοποίηση της απόφασης περί κλιμακούμενων απεργιών στη διάρκεια των πανελλαδικών κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά στη συνάντηση της Πέμπτης. Πάντως, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία (ΔΑΚΕ) πρότεινε να στηθούν κάλπες, ενώ οι αριστερές παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότειναν να είναι ελεύθερη η διαδικασία.

Η πρόταση που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Μαΐου στη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Για να λάβει και τυπικά έγκριση, η οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων της γενικής συνέλευσης.

Με δεδομένο ότι τα μαθήματα σταματούν στις 15 Μαΐου και οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 17 του μήνα, όλα δείχνουν να κρέμονται στην παρούσα φάση από μία κλωστή. 

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα προτείνε:

- Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων (17 Μαΐου), με τη μορφή 3ωρης Πανελλαδικής στάσης εργασίας (8 – 11 πμ) και 3ωρης στάσης εργασίας από τις ΕΛΜΕ (11 πμ – 2 μμ).

- Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση από Δευτέρα 20 Μαΐου έως Παρασκευή 24 Μαΐου.