Διαμαρτυρία του Σώματος Ελλήνων Ηθοποιών για τα θέατρα που έκλεισαν

Σε συνάντηση διαμαρτυρίας καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τους ανθρώπους της τέχνης, στις 15:00 της Πέμπτης 4 Απριλίου, έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά.

Εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της σφράγισης θεατρικών χώρων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

"Συμπαραστεκόμαστε στην Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Αθήνας, αλλά και σε όσους χώρους πλήττονται στις άλλες πόλεις της Ελλάδας", σημειώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΣΕΗ αντιτίθεται σθεναρά στην αιφνίδια κίνηση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη σφράγιση μεγάλου αριθμού θεατρικών χώρων που δεν έχουν άδεια θεάτρου, καθώς -όπως υποστηρίζει- "οι ενέργειες αυτές βασίζονται σε μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία η οποία, όχι μόνο δεν διευκολύνει όσους χώρους θέλουν να αποκτήσουν άδεια και να λειτουργούν νομότυπα, αλλά και παρακωλύει την αδειοδότησή τους, με βάση απαρχαιωμένες διατάξεις".

"Δε στηρίζουμε την ανομία, αντίθετα θέλουμε να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας εργαζομένων και κοινού. Όμως τέτοιες κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι μικροί εναλλακτικοί χώροι, οι οποίοι, στις σημερινές άνυδρες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάργησης των επιχορηγήσεων είχαν αναδειχθεί σε μοναδικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε πνεύμονες ελπίδας και εναλλακτικών προτάσεων πολιτισμού", υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΣΕΗ, για να προσθέσουν: "Αυτού του είδους οι ενέργειες που βάζουν όλους τους χώρους στο ίδιο σακί και που οδηγούν στην ανεργία ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που απασχολούνταν σ’ αυτούς, είναι τουλάχιστον άστοχες, αν όχι ύποπτες, και εν τέλει καταστροφικές".

Ζητούν, μάλιστα, την αναστολή εκτέλεσης της εισαγγελικής απόφασης που αφορά στο κλείσιμο των θεατρικών χώρων, μέχρι να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο, καθώς και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νόμου, ο οποίος αφορά στους χώρους που φιλοξενούν θεατρικά δρώμενα και ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστατικών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Σήμερα, εκπρόσωποι από τους χώρους που απειλούνται με «λουκέτο» συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Ακαδημία, για να αποφασίσουν τις περεταίρω κινήσεις τους. Ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να συναντηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, στο υπουργείο Πολιτισμού για να συζητήσουν για το θέμα.