Απολογήθηκαν Κορτέσης, Σταθόπουλος στη δίκη του “Επαναστατικού Αγώνα”

Με την απολογία των κατηγορουμένων Χριστόφορου Κορτέση και Ευάγγελου Σταθόπουλου συνεχίστηκε η δίκη της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας".

Όπως είχαν πράξει οι δύο κατηγορούμενοι και κατά την παρέμβασή τους στην αρχή της δίκης, αρνήθηκαν και κατά την ώρα της απολογίας τους, την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση.

Παράλληλα, δήλωσαν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και σχετίζεται με την πολύχρονη ένταξή τους στον αντεξουσιαστικό χώρο, καθώς και με τις φιλικές σχέσεις τους με κάποιους από τους κατηγορούμενους που έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, όπως ο Νίκος Μαζιώτης.

Εκτός αυτού, οι δύο κατηγορούμενοι στάθηκαν στην κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, την οποία θεωρούν πως είναι ενδεικτική της έλλειψης στοιχείων και της στοχοποίησής τους από τις διωκτικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, ο Χριστόφορος Κορτέσης αναφέρθηκε σε φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο μάρτυρας, την ώρα που κατέθετε για τις παρακολουθήσεις των κατηγορούμενων από την υπηρεσία του, σύμφωνα με την οποία "πολλές φορές, η φυσιολογική συμπεριφορά είναι πλέον ύποπτη".

Η απολογία Κορτέση

Ο Χριστόφορος Κορτέσης έκανε αναλυτική αναφορά στην προσωπική του διαδρομή και στην ένταξή του στον αντεξουσιαστικό χώρο. Σε ό,τι αφορά τη δίκη, μίλησε για ασάφεια του κατηγορητηρίου, το οποίο "καλεί τον κατηγορούμενο να προσπαθεί να μαντέψει για ποιον λόγο κατηγορείται".

Αναφερόμενος σε δύο αποτυπώματά του τα οποία εντοπίστηκαν σε κινητά αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του Λ. Φούντα και του Ευ. Σταθόπουλου.

"Κατηγορούμαι γιατί δεν είχα αποστειρωμένες προσωπικές σχέσεις. Γιατί δεν φορούσα γάντια στις κοινωνικές μου επαφές, όταν άγγιζα ένα φυλλάδιο ή ένα dvd", σχολίασε. Ερωτώμενος από τον εισαγγελέα για αντικείμενα που βρέθηκαν σπίτι του, όπως ασύρματοι και κάμερες ανίχνευσης ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε ότι χρησιμοποιούσε κάποιους από τους ασυρμάτους κατά τη συμμετοχή του σε ανοιχτές συγκεντρώσεις του αντεξουσιαστικού χώρου. Τον ανιχνευτή ρεύματος τον χρησιμοποίησε κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ηλεκτρολόγος.

Τι υποστήριξε ο Σταθόπουλος

Πιο σύντομος στην απολογία του ήταν ο Ευάγγελος Σταθόπουλος. Εκείνος έδωσε βάρος στο γεγονός ότι ουδέποτε έκρυψε την πολιτική του ταυτότητα, αναφερόμενος στη συμμετοχή του σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συγκεντρώσεις και πορείες. Ο κ. Σταθόπουλος έκανε λόγο για εκτεταμένα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια κατά την περίοδο που ακολούθησε τη σύλληψή του.

Όσον αφορά τις συναντήσεις του με άλλους κατηγορούμενους λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή του, για τις οποίες είχε μιλήσει στην κατάθεσή του ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, σχολίασε πως ο μάρτυρας "προσπαθεί να δώσει σε καθημερινές συμπεριφορές, όπως οι κοινωνικές συναντήσεις, συνωμοτικό χαρακτήρα".

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 8 Φεβρουαρίου 2013 όταν και αναμένεται η απολογία και των υπόλοιπων κατηγορουμένων.