Στην εθνική οδό τα τρακτέρ από βδομάδα

Κλιμακώνουν τη στάση τους οι αγρότες και προετοιμάζονται για δυναμικότερες κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Πιο σκληρή στάση κράτησαν οι ροδακινοπαραγωγοί, στους οποίους οφείλονται και χρήματα, πέρα από τα άλλα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που τίθενται στο επάγγελμα του αγρότη.

Αυτό που αποφασίστηκε σε πρώτη φάση και μένει να επικυρωθεί από το πανελαδικό συντονιστικό όργανο στην κυριακάτικη συνεδρίαση του Πλαταμώνα Πιερίας, είναι να κατέβουν τα τρακτέρ και να κλείσουν την εθνική οδό στους κόμβους της Λάρισας από τη Δευτέρα και έπειτα, χωρίς να έχει καθοριστεί, ωστόσο, συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

 
Στο μεταξύ, στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό απέκλεισαν συμβολικά για μιάμιση περίπου ώρα -από τις 10:00- οι αγρότες της Ημαθίας με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της κυριακάτικης συνάντησης των αγροτών όλης της χώρας, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τη συνολική πολιτική των αγροτών με κινητοποιήσεις ενάντια στις πολτικές της κυβέρνησης και στη διεκδίκηση ων οφειλομένων τους. Η Εγνατία Οδός είναι και πάλι ανοικτή για τα οχήματα.
 
Πιθανό θεωρείται οι αγρότες της Ημαθίας να κλείσουν και πάλι τον κόμβο της Κουλούρας κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, προκειμένου η "φωνή" τους να ακουστεί εντονότερα.
 
Στο μεταξύ, στη συνάντηση των αγροτών όλης της χώρας θα συμμετάσχει την Κυριακή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης.

Εντός του ερχόμενου διημέρου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών για την μορφή που θα έχουν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που παρέδωσαν οι αγρότες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Τετάρτη, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.