Τι σημαίνει η επίταξη στο μετρό

Η διαδικασία της επίταξης - των μέσων - σύμφωνα με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που προσβάλεται η δημόσια υγεία από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απεργίες των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμάτων - καθώς και σε περιπτώσεις θεομηνίας ή πολέμου. Όπως τονίζει ο κύριος Καρούζος στην προκειμένη περίπτωση κανένα από αυτά δεν έχει πλήξει την πρωτεύουσα στην παρούσα φάση. "Η κυβέρνηση διάλεξε λανθασμένο τρόπο για να προκαλέσει την επαναπασχόληση των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς. Θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης της Συλλογικής Σύμβασης και σε περίπτωση διαφωνίας με τα αιτήματα των εργαζομένων, θα είχε με το μέρος της ότι προσπάθησε για την εξεύρεση λύσης", συνεχίζει ο κύριος Καρούζος. 
 
Σύμφωνα πάντως με προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν και απολύσεις εργαζομένων, στην περίπτωση κατά την οποία έχει κριθεί παράνομη η απεργία από τη Δικαιοσύνη. 
 
Σε όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα "φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης" γνωστά και ως "φύλλα πορείας". Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους περιφέρειες. Σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραλάβει το φύλλο πορείας κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, θυροκολλείται στο σπίτι του και ο ίδιος θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.
 
Σε επικοινωνία του news.gr με την Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τη διαδικασία, λάβαμε την απάντηση ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επίταξη, δίνεται εντολή από τον Πρωθυπουργό στον υπουργό Μεταφορών για την έναρξη της διαδικασίας και κατόπιν στην Περιφέρεια, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση και παράδοση των φύλλων πορείας στους απεργούς κάτι που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει.