Στο ΣτΕ η μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών

Οι γιατροί ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας οι νομικοί παραστάτες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Δημοσίου, με αιχμή την μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών και άλλων κατηγοριών επαγγελματιών.

Οι γιατροί έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες συντάξεις και παράλληλα ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας.

Οι δικηγόροι των γιατρών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου του 2016 καθώς, όπως τόνισαν, το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις». Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο της ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όπως ανέφεραν, οι επίμαχες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι απλό ταμειακό συμφέρον.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.