Το ξανασκέφτεται ο “ευεργέτης” που ήθελε να πληρώσει για τον Άκη

Ακόμα κι αν ο πρώην υπουργός καταφέρει τελικά να αποφυλακιστεί, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει σύντομα στη φυλακή, σύμφωνα με πηγές από την υπεράσπισή του

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν ούτε σήμερα οι διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος για να αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Αν και οι πληροφορίες από το περιβάλλον του κατηγορούμενου πρώην υπουργού αναφέρουν από την Πέμπτη πως το ποσό των 200.000 ευρώ που το δικαστήριο έχει ορίσει ως εγγύηση για την αποφυλάκιση του έχει συγκεντρωθεί από δωρεές φίλων και δανεισμό, δεν είναι σαφές αν τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο ιδιώτης που προσφέρθηκε να δανείσει τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό φέρεται να το ξανασκέφτεται.

Η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει η πόρτα της φυλακής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η διαδικασία προβλέπει πως μόλις κατατεθεί το επίμαχο ποσό θα ενημερωθεί η Εισαγγελία Εφετών, η οποία με τη σειρά της αφού απαντήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της φυλακής ότι ο πρώην υπουργός δεν εκτίει άλλη ποινή, θα ανάψει το "πράσινο φως" για την αποφυλάκισή του. Και αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και έξι μηνών και πρόστιμο 210.000 ευρώ για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες η οποία μπορεί, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, να "μπλοκάρει" την αποφυλάκιση του στην περίπτωση που δεν έχουν τακτοποιηθεί ορισμένες νομικές ενέργειες για την συγχώνευση της.

Πηγές από την υπεράσπισή του Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρουν ότι ακόμα και αν τακτοποιηθεί το θέμα με την ποινή του πόθεν έσχες και ο πρώην υπουργός αποφυλακιστεί τις προσεχείς ημέρες, το πιθανότερο είναι η αποφυλάκισή του να αποβεί τελικώς βραχύβια. Κι αυτό γιατί αν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για τις " χρυσές μίζες" των εξοπλιστικών του επιβάλει ποινή πολυετούς καθείρξεως, ενδέχεται, με βάση και την καταδίκη του για το πόθεν έσχες, να μην συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για προσωρινή απόλυση και να επανέλθει στη φυλακή.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αποφυλάκιση του πρώην υπουργού, ο οποίος φέρεται να είναι οργισμένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις.