Όλη η αλήθεια για την αιθαλομίχλη

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα τζάκια

Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι άραγε το πρόβλημα της καύσης ξύλων από πολλούς συμπολίτες μας; Είναι άραγε τόσο...ύποπτη όσο δείχνει; Το ζήτημα της αιθαλομίχλης και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, κυρίως στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ανησυχία με δεδομένες τις τοποθετήσεις επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

"Μακρόπρόθεσμα προβλήματα υγείας από την καύση των ξύλων"

Όπως αναφέρει στο news.gr o ερευνητής – περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα έχει βάση. “Υπάρχουν μετρήσεις, αλλά το πρόβλημα δεν γίνεται με μετρήσεις. Η Αθήνα είχε πάντα πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που επιδεινώθηκε με την ευρεία καύση των ξύλων το τελευταίο διάστημα”. Στο ερώτημα αν κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, ο κύριος Πετράκης απαντάει ότι η εκπομπή τοξικών αερίων και η έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

“Είναι ανεξέλεγκτη η αγορά σομπών και τζακιών σε αντίθεση με το πετρέλαιο. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πόσα είναι τα ξύλα και πώς καίγονται. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης εμφανίζονται στο Μαρούσι, τη Λυκόβρυση, την Κηφισιά και φυσικά το κέντρο της Αθήνας”, προσθέτει ο κύριος Πετράκης και συνεχίζει λέγοντας ότι όλα - λόγω της οικονομικής κατάστασης - κινούνται γύρω από μία εισπρακτική λογική. “Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σημασία στις δευτερογενείς επιπτώσεις από το ξύλο. Δεν κερδίζεις ποτέ εκεί που θα περίμενες να κερδίσεις. Όταν αύξησαν το φόρο στο πετρέλαιο δεν έλαβαν υπόψη τους τι επρόκειτο να συμβεί”.

Π. Μπεχράκης: Δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης έχει διαφορετική άποψη για τα πράγματα. Όπως τονίζει, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα αποτελέσματα μετρήσεων για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. “Όλοι μιλούν με τη μυρωδιά και με τα μάτια”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Απευθύνει μάλιστα έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να δημοσιεύσει τις μετρήσεις που έγιναν. Σαφή απάντηση για το αν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία δεν εξέφρασε, λέγοντας ότι “από χθες ψάχνω να βρω αριθμούς. Δεν γίνεται να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο”, καταλήγει.

"Κατά 30% ποιο ρυπογόνο ένα τζάκι από έναν καυστήρα που ζεσταίνει 25 διαμερίσματα"

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή χημείας και διευθυντή του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Φυτιάνο, ανέφερε ότι η ρύπανση σε σχέση με πέρυσι είναι ιδιαίτερα αυξημένη από την καύση των ξύλων. “Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι κατά 30% πιο ρυπογόνα σε σχέση με έναν καυστήρα, ο οποίος ζεσταίνει 25 διαμερίσματα”, αναφέρει ο κύριος Φυτιάνος.

Γ. Πατούλης: Το βενζοπυρένιο που εκλύεται περιέχει καρκινογόνες ουσίες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σοβαρές μετρήσεις για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλ' αυτά, όπως λέει, κανείς δεν τις αρνείται , καθώς υπάρχουν μελέτες του πανεπιστημίου του Τορόντο, του Καναδά και του Χάρβαρντ, που δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και που – σύμφωνα με τον κύριο Πατούλη – τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. “Ανάλογα με το είδος των ξύλων που καίγονται εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και βενζοπυρένιο το οποίο περιέχει καρκινογόνες ουσίες”, εξηγεί.

"Τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν αντίστοιχη δράση με αυτή του καπνίσματος"

Όπως υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μηχανικός περιβάλλοντος, Δημήτρης Λάλας, το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα αιωρούμενα σωματίδια κατακρατούνται από τους ανθρώπινους πνεύμονες – σε μορφή ψιλής σκόνης. “Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει με το κάπνισμα. Πρόκειται για σωματίδια κάρβουνου, τα οποία αιωρούνται γι' αυτό φαίνεται και μαύρος ο καπνός. Τα σωματίδια αυτά δημιουργούνται εξαιτίας της ατελούς καύσης των ξύλων”.

Αν αναλογιστεί κανείς την τάση που υπάρχει στα περισσότερα νεόδμητα σπίτια να υπάρχει τζάκι σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και την αυξημένη τιμή στα υγρά καύσιμα, τότε μπορεί να αντιληφθεί τη διάσταση του φαινομένου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κύριος Πατούλης, λίγο πριν τη λήξη της συνέντευξης μαζί του, η πολιτική πρέπει να βασίζεται όχι μόνο σε λογιστικά κριτήρια, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει και επιδοματική πολιτική, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ζεσταθούν με φιλικές προς το περιβάλλον ύλες.