Σε 71 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη

Σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία

Σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους, προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Σκύρο. Δυο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. 

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών F-16 , δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα τουρκικό ελικόπτερο. 

Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. 

Η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως, πετώντας μεταξύ Χίου και Λέσβου και εξήλθε του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου, προβαίνοντας σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 

Τα δύο CN -235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως το πρώτο πετώντας μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και το δεύτερο νοτίως της Ρόδου, προβαίνοντας σε 19 και 21 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 19 Απριλίου, εξάδα τουρκικών αεροσκαφών είχε προβεί σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ενώ δύο CN-235 είχαν προβεί σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Τότε η εξάδα των τουρκικών αεροσκαφών είχε πετάξει πάνω από την Κίναρο.