“Οχι” στην έκδοση των τριών πρώτων Τούρκων

Προσχηματικό χαρακτήρισε το νέο αίτημα των Τουρκικών αρχών και η εισαγγελέας

"Όχι" είπε το Συμβούλιο Εφετών στο δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών που ήρθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. 
 
Παράλληλα το δικαστήριο διέταξε  την άρση της κράτησής τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.
Για τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς το δικαστήριο θα αποφανθεί σε επόμενη συνεδρίαση του η οποία ακόμη δεν έχει οριστεί .  

Εισαγγελέας: Προσχηματικό το αίτημα

Προσχηματικό χαρακτήρισε το νέο αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των 3 από τους 8 αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα η εισαγγελέας, Ράνια Σταθέα. 

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε  στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο όπου συζητείται το θέμα την απόρριψη του δεύτερου αιτήματος τονίζοντας   πως "υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί ενώ ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς". Επιπλέον , πρόσθεσε  πως από την πρώτη αρνητική απόφαση  μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει  τίποτα τίποτα στην Τουρκία, αλλά αντίθετα από τα επίσημα χείλη του Προέδρου  Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής. 

Για την κυρία Σταθέα προκύπτει  "αβίαστα οτι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης" ενώ υπογράμμισε και  το γεγονος ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. 

Μάλιστα, η εισαγγελέας στην τοποθέτηση της τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινη οι Τούρκοι εκζητούμενοι.