Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αντιμέτωποι με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος είναι τρεις υπάλληλοι, μη πολιτικά πρόσωπα

Αντιμέτωποι με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος είναι τρεις υπάλληλοι, μη πολιτικά πρόσωπα, με αφορμή τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στον προσωρινό κατάλογο επιτυχόντων γιατρών και νοσηλευτών του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Ξανθού και Πολάκη.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους.

Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Έτσι, ο ανακριτής διαφθοράς, ο οποίος θα χειριστεί την υπόθεση, θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία, ενώ παράλληλα θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες και άλλων μη πολιτικών προσώπων. Για την υπόθεση έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Για το ζήτημα είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Τζαβάρας, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Μάλιστα, οι αναφορές διαβιβάστηκαν στη Βουλή τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο κ. Πολάκης, εντελώς αυθαίρετα, επεξεργάστηκε τις αιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αντικατέστησε τον κατάλογο επιτυχόντων που είχε εκδώσει η ειδική επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον δικό του κατάλογο.

Από την πλευρά του το υπουργείο μιλά για επεξεργασία που αφορούσε τη «διόρθωση» λαθών στη μοριοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, με το σκεπτικό ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι εκτελούσαν τις εντολές προϊσταμένων τους σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την παραγγελία της άσκησης ποινικής δίωξης.