Σε τι περιβάλλον μεγάλωναν τα παιδιά – θύτης και θύμα – στην Κομοτηνή

Στον συνοικισμό των Αθιγγάνων «Αλάν Κογιού» βασιλεύει η αθλιότητα, η φτώχεια, η εγκατάλειψη και η αμορφωσιά

Ο συνοικισμός των Αθιγγάνων στο τέρμα της οδού Αδριανοπούλεως στην Κομοτηνή, τόπος διαμονής του 6χρονου κωφάλαλου Μεχμεταλή Σεζάλ, που αγνοούνταν για 24 ώρες και βρέθηκε σήμερα νεκρός σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο πολιτισμό, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί, απέχουν δραματικά από το να χαρακτηριστούν ως «ανθρώπινες». 

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή -  το «Αλάν Κογιού», όπως είναι γνωστή η συνοικία στους ντόπιους κατοίκους - δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της αθλιότητας, της φτώχειας και της εγκατάλειψης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το 6χρονο κωφάλαλο αγοράκι βρέθηκε δολοφονημένο, πιθανότατα από έναν άλλο 15χρονο τσιγγάνο, σε εγκαταλειμμένο σπίτι στην Κομοτηνή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Συνέλαβαν 15χρονο: Δολοφονημένο βρέθηκε το 6χρονο αγόρι στην Κομοτηνή 

Άνθρωποι και σκουπίδια σε ένα σωρό που δύσκολα ξεχωρίζει, παντελής έλλειψη υποδομών όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και συνθηκών υγιεινής, σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες και άχρηστα υλικά, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πολυμελών οικογενειών μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Η ανεργία μαστίζει τους κατοίκους, οι περισσότεροι ζούνε με τα επιδόματα της Πρόνοιας και οι υπόλοιποι εργάζονται ως μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές.

Η μαθητική διαρροή είναι μεγάλη - χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες ένταξης των τελευταίων ετών - και ο αναλφαβητισμός αποτελεί ένα από τα γνωρίσματα του πληθυσμού.