Πέθανε ο Γιάννης Μιγάδης

Ο κορυφαίος Ηρακλειώτης ζωγράφος "έφυγε" τη νύχτα σε ηλικία 91 ετών

Ο Γιάννης Μιγάδης, "έφυγε" τη νύχτα σε ηλικία 91 ετών. Ο γεννημένος στο Ηράκλειο ζωγράφος είχε κατακτήσει με το έργο του την κορυφή στη  σύγχρονη ελληνική ζωγραφική.

Ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του τόπου μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τον ζωγράφο και σκηνογράφο, Γιάννη Μιγάδη, που άφησε την Κυριακή την τελευταία του πνοή στην Αθήνα όπου ζούσε εδώ και χρόνια, σε ηλικία 91 χρονών.

«Ζωγράφος, σκηνογράφος κι ενδυματολόγος, κατέθεσε σε όλη την πορεία του το εικαστικό του όραμα, με κέντρο τον άνθρωπο. Το έργο του αγαπήθηκε από το φιλότεχνο κοινό και τιμήθηκε από τους ειδικούς. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” από τον δήμο Ηρακλείου. Η πόλη μας και ως γενέτειρά του, θα είναι πάντα υπερήφανη για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μιγάδης αφήνει ένα σημαντικό έργο στον χώρο της ζωγραφικής, αλλά και της σκηνογραφίας, με ανεξίτηλες τις «πινελιές» του στον πολιτισμό. Είχε βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών, από τον δήμο Ηρακλείου, με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και από άλλους φορείς.

Είχε παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις από το 1953 μέχρι και πριν λίγο καιρό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την τελευταία ατομική του έκθεση το 2008 στο μουσείο Μπενάκη της Αθήνας.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο μουσείο Βορρέ και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κοσμούν μεγάλες τράπεζες και υπουργεία.