Χρυσαυγίτες προπηλάκισαν γονείς και καθηγητές σε σχολείο στο Πέραμα

Παρενέβησαν για να υπερασπιστούν γονείς που ήταν αντίθετοι στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο

Επίθεση από ομάδα οπαδών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, δέχθηκαν το μεσημέρι γονείς και καθηγητές στο 1ο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το σχολείο, για το οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι θα πραγματοποιούνταν μαθήματα σε προσφυγόπουλα.

Οι χρυσαυγίτες παρενέβησαν για να υπερασπιστούν γονείς που ήταν αντίθετοι στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο, με αφορμή τη συνεδρίαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, και ακολούθησαν έντονα φραστικά επεισόδια και προπηλακισμοί, παρουσία μάλιστα μαθητών του σχολείου.

Τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν εκπαιδευτικοί καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Οι ομάδα των χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

«Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας – που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το υπουργείο Παιδείας «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

"Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας".

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας:

“Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα.

Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά.

Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται.

Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. 

Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων. 

Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους”.