Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του Κυριάκου Αμοιρίδη

Την Πέμπτη στην Μπραζίλια επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά θα επαπατριστεί η σορός

Επιμνημόσυνη τελετή προς τιμήν του εκλιπόντος Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη τελέσθηκε χθες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, του προξενικού σώματος, τοπικών αξιωματούχων καθώς και του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες και έξαρχου Νοτίου Αμερικής, κ. Ταράσιου. 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Μπραζίλια χωριστή επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό ναό, ενώ,  μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, η σορός του άτυχου διπλωμάτη θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Η κηδεία προγραμματίζεται να γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογενείας. Το ελληνικο υπουργειο Εξωτερικων θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Την ίδια ώρα, με επιστολή-απολογία της προς την ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία, η χήρα Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα - η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του - δηλώνει αθώα, ότι είχε μια ευτυχισμένη ζωή με την οικογένειά της και δεν υπήρχε κανένας λόγος να δολοφονήσει τον σύντροφό της και ότι οι αστυνομικοί της Βραζιλίας ουσιαστικά την πίεσαν να καταθέσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Ξεσπά η χήρα Αμοιρίδη: Δηλώνω αθώα στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Επίσης επιτίθεται στα ΜΜΕ της Βραζιλίας που «παρουσιάζουν ψευδή και ανύπαρκτα στοιχεία σε βάρος της». Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «διαδίδουν άκριτα και ασυνείδητα πληροφορίες» που προέρχονται από τη δικαστική αστυνομία, προκειμένου να αμαυρώσουν το καλό της όνομα και το όνομα της οικογένειάς της σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού, όπως λέει.
 
Τέλος, η Ολιβέιρα απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές να βοηθήσουν την κόρη της, η οποία έχει ανάγκη από άμεση βοήθεια. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ευημερία της μικρής μου κόρης, Τζούλια Ολιβέιρα Αμοιρίδη, γεννηθείσα στις 12 Ιουνίου 2006, ηλικίας μόλις 10 ετών [...] σας παρακαλώ να βοηθήσετε την κόρη μου, που επίσης έχει την ελληνική ιθαγένεια, η οποία χρειάζεται κατεπειγόντως βοήθεια μέχρι εγώ να μπορώ οριστικά να αποκαταστήσω τη μητρική φροντίδα, ιδίως την ψυχολογική μέριμνα».