Ο άνθρωπος που κατέδωσε την Πόλα Ρούπα

Η καταζητούμενη μετακινούνταν κυρίως με μοτοσικλέτες που οδηγούσαν συνεργοί της, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα "αντιπαρακολούθησης"

Δύο πρόσωπα-μυστήριο οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη της επικηρυγμένης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» με ένα εκατομμύριο ευρώ Πόλας Ρούπα, στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη και στη σύλληψη της 48χρονης, στις 6 το πρωί της Πέμπτης.
 
Το πρώτο από αυτά –σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής– μετέβη στις αρχές Δεκεμβρίου στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και υπέδειξε σε αξιωματικούς το κρησφύγετο της 48χρονης, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τις κινήσεις της. Το «βαθύ λαρύγγι» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι η καταζητούμενη μετακινούνταν κυρίως με μοτοσικλέτες που οδηγούσαν συνεργοί της, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως ελιγμοί και κίνηση ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας.

Η μαρτυρία του εν λόγω ατόμου θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή αξιόπιστη και αποτυπώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν (οδηγώντας στη σύλληψη της Ρούπα), να εισέπραττε το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ με το οποίο η Πόλα Ρούπα είχε επικηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2014.

Μετά και τα νέα δεδομένα, τέθηκε σε εφαρμογή μια άκρως απόρρητη επιχείρηση παρακολούθησης. 

Το άλλο πρόσωπο

Το δεύτερο πρόσωπο-μυστήριο φέρεται να είναι ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, το 2008, και συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη την Πέμπτη το πρωί, στο πλαίσιο των ερευνών που επακολούθησαν του εντοπισμού της Ρούπα και μιας 25χρονης συνεργού της.

Ο 39χρονος άνδρας ανήκε στο περιβάλλον του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα (ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε την απαγωγή Μυλωνά) και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενεργό συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες, τις οποίες διέπραξε από κοινού με την καταδικασμένη τρομοκράτισσα. Ειδικότερα, αστυνομικοί φέρονται να τον αναγνώρισαν σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν στο εσωτερικό υποκαταστήματος τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όπου διαπράχθηκε ληστεία που αποδίδεται στη Ρούπα.

Διαβάστε ακόμα: Βίος και πολιτεία ο 37χρονος που ερευνάται για τυχόν σχέση με την Ρούπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκαν επαφές του 39χρονου με τη 48χρονη Ρούπα, που αποκάλυψαν τα ίχνη της στους αστυνομικούς.

Τι βρέθηκε στο σπίτι της και στις γιάφκες

Στο σπίτι-κρησφύγετο της Ρούπα βρέθηκε πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με αναφορές σε ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών εις βάρος των οποίων η ίδια και οι συνεργοί της ή σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις ή σκόπευαν να τους επικαλεστούν σε προκηρύξεις τους.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο έντυπο υλικό, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικήψάχνουν πληροφορίες ικανές να οδηγήσουν στα ίχνη του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Εξάλλου, και στις έρευνες που είχαν ακολουθήσει την εξάρθρωση του «Ε.Α.» το 2010, είχαν προκύψει ενδείξεις για επαφές του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα με τον διαβόητο δραπέτη.

Στο γκαράζ-γιάφκα που βρέθηκε στον Αλιμο, αστυνομικοί βρήκαν χειροβομβίδες, μασούρια ζελατοδυναμίτιδας καθώς και πρώτη ύλη για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης τύπου ANFΟ, σήμα κατατεθέν του «Επαναστατικού Αγώνα» και οργανώσεων «δορυφόρων», όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Αστυνομικοί που μετέχουν στην έρευνα εκφράζουν μάλιστα αισιοδοξία ότι στο εσωτερικό της γιάφκας θα βρεθούν και πειστήρια ικανά να συνδέσουν την Πόλα Ρούπα και με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, τη 12η Δεκεμβρίου.

Στο γκαράζ της οδού Κύπρου οι αστυνομικοί εντόπισαν και δύο κλεμμένα Ι.Χ. Πρόκειται για ένα Volkswagen Golf και ένα Huyndai Accent που είχαν κλαπεί στο παρελθόν και έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Κατά πληροφορίες, στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το Hyundai είχε χρησιμοποιηθεί από τον Νίκο Μαζιώτη κατά τη διαφυγή του μετά την ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία Aχαΐας.

Πάντως, η έρευνα των «συνεργείων» της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, τόσο στο γκαράζ-γιάφκα όσο και στα δύο διαμερίσματα στα οποία διέμεναν η Ρούπα (μαζί με το ανήλικο παιδί της) και η 25χρονη συνεργός της, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Στόχος των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής είναι να εντοπίσουν αποτυπώματα και υπολείμματα DNA όλων όσοι επισκέφθηκαν τα δύο σπίτια και να συμπληρώσουν τα κενά στο παζλ της «νεοτρομοκρατίας».

Κατέστρωνε απόδραση του Μαζιώτη

Η Ρούπα διέφευγε τη σύλληψη από τον Ιούνιο του 2012 οπότε παραβίασε (μαζί με τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη) τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή της το 2011 λόγω συμπλήρωσης 18μήνου. Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μαζιώτη στο Μοναστηράκι τον Ιούλιο του 2014, η ΕΛ.ΑΣ. είχε βρει το κρησφύγετό τους στην οδό Υψηλάντου στην Πεύκη, όχι όμως και τη 48χρονη. Το διάστημα που ακολούθησε και μέχρι τη σύλληψή της το πρωί της Πέμπτης, η καταδικασμένη τρομοκράτισσα διέπραξε δύο ληστείες, ενώ κατέστρωσε το σχέδιο απόδρασης του Μαζιώτη και άλλων αναρχικών - τρομοκρατών με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η πρώτη ληστεία έγινε τον Ιούνιο του 2015 σε υποκατάστημα τράπεζας που λειτουργεί στο εσωτερικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» με λεία 125.000 ευρώ. Η δεύτερη ληστεία που αποδίδεται στη Ρούπα είναι αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Ενόσω βρισκόταν στο εσωτερικό του υποκαταστήματος, η Ρούπα είχε –μιλώντας στους υπαλλήλους– χαρακτηρίσει τη ληστεία «κοινωνική παρέμβαση» και τους είχε καλέσει να επιδείξουν «κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».