Νέα διάσταση: Να μην εκδοθούν οι 2 Τούρκοι αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Η υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα παίρνει νέα τροπή

Όχι» στην έκδοση των δυο τελευταίων Τούρκων είπε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών. Έτσι, μετά και την σημερινή απόφαση η υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα παίρνει νέα διάσταση. Και αυτό γιατί δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ Τούρκους ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο. Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Α. Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη τους.

«Πού θα πάτε να τους δώσετε;»

Ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης με μια πρόταση καταπέλτη ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα των Τουρκικών αρχών ως αόριστο «Σας καλώ ,σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός προς τους δικαστές του συμβουλίου τους οποίους κάλεσε να μην σκεφτούν «το ρεύμα» αλλά «μόνον τη συνείδησή τους». «Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Ο κ. Βούλγαρης ξεκίνησε την αγόρευση του θέτοντας όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης λέγοντας:

«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν ,αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως στην περίπτωση που οι Τούρκοι τέλεσαν αδικήματα πρέπει «να δικαστούν ,να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ,ίσως και υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Και κατέληξε:

«Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέραναν ένας Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωματες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ ,σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

«Αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια»

Οι δύο Τούρκοι ενώπιον του Συμβουλίου υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες και πως στην περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια.

Όπως είπε ο Φιράντ Μεσούντ «Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη» . Μάλιστα, ο Τούρκος τόνισε απευθυνόμενος στους δικαστές πως 3.000 πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. «Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού ήσασταν;

Εκζητούμενος: Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρα μακριά. Όταν μάθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. για να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

Εκζητούμενος: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.

Ο Ούγκουρ Οκαν, από την πλευρά, επέμεινε πως δεν έχουν διαπράξει τα αδικήματα που τους αποδίδουν οι Τοούρκοι.

«Είμαστε αθώοι .Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογένεια μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας» είπε.

Την περασμένη Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση τριών από τους Τούρκους αξιωματικούς, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα των Τουρκικών αρχών. Μία ημέρα νωρίτερα, το Συμβούλιο Εφετών, με διαφορετική σύνθεση, είχε αποφασίσει να μην εκδοθούν άλλοι τρεις Τούρκοι, κρίνοντας ότι είναι βάσιμος ο φόβος τους ότι θα απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα στην περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία. Ωστόσο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης με αποτέλεσμα τον τελευταίο λόγο να έχει ο Άρειος Πάγος