WSJ: Εξαφανίστηκαν από τα hotspots της Ελλάδας 13.000 πρόσφυγες

Δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και μήνες στα κέντρα όπου καταγράφηκαν

Έως και 13.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στα hotspots επί ελληνικού εδάφους είναι άφαντοι και πιθανόν να έχουν διαφύγει από τα βόρεια σύνορα της χώρας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας ελληνικής υπηρεσίας, σχεδόν 63.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε hotspots, όμως οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι μόνο για τους 50.000 εξ αυτών περίπου είναι γνωστό το πού βρίσκονται. Οι υπόλοιποι “δεν έχουν παρακολουθηθεί εδώ και μήνες”, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Πιθανόν να διέφυγαν προς την ηπειρωτική Ελλάδα ή μέσω των Βαλκανίων προς την κεντρική Ευρώπη, ή να έχουν φτάσει πια στη βόρεια Ευρώπη, εκτίμησε ο ίδιος.

Οι “χαμένοι” αυτοί πρόσφυγες δεν έχουν εμφανιστεί στα κέντρα όπου κατεγράφησαν εδώ και μήνες. “Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται σήμερα οι απόντες”, ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος. “Κανείς δεν ξέρει αν έχουν ήδη εγκαταλείψει τα νησιά ή δεν εμφανίζονται ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει γι' αυτούς”.

Από τους 13.000 “αγνοούμενους” πρόσφυγες, οι 8.000 περίπου έχουν καταγραφεί σε hotspots της ηπειρωτικής Ελλάδας και οι 5.000 στα νησιά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στα νησιά του Αιγαίου και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, “δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει γίνει το αδιέξοδο για τους μετανάστες που η Ευρώπη ήθελε να είναι”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Wolf Piccoli, αναλυτή της Teneo Intelligence, με την κατάσταση στην Ελλάδα να είναι ρευστή, οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρώπη ενδέχεται να ενταθούν εκ νέου.

Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η εφημερίδα, πάνω από 500 άνθρωποι διασχίζουν κάθε εβδομάδα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αξιωματούχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε, μιλώντας στη Wall Street Journal, ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, και το σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ακόμα και εκείνοι που διαφεύγουν στην Ευρώπη, είναι καταγεγραμμένοι με τα στοιχεία τους στην Ελλάδα. “Είναι αδύνατον να σφραγιστούν εντελώς τα σύνορα”, πρόσθεσε.