Εγκλωβισμένοι στην Κρήτη χιλιάδες μαθητές λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Η Κρήτη είναι δημοφιλής προορισμός για τις πενταήμερες εκδρομές των σχολείων

Χιλιάδες μαθητές, περισσότεροι από 2.500, είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Όπως κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ  η κ. Θεοδώρα Χρονοπούλου, διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πειραιά, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ, τα παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία, επιπλέον οικονομικό κόστος, αλλά και πρόβλημα στα σχολικά προγράμματα, καθώς μαζί με τα παιδιά έχουν εγκλωβιστεί και οι καθηγητές, που διδάσκουν και σε άλλες τάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιστρέψουν τα παιδιά αεροπορικώς, καθώς - συμφώνα με τη διευθύντρια - δεν υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα εισιτήρια.

Η Κρήτη είναι δημοφιλής προορισμός για τις πενθήμερες εκδρομές, που γίνονται αυτή τη χρονική περίοδο ώστε να μην είναι κοντά χρονικά στις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον ως την Τρίτη το πρωί.

Τα πλοία πρόκειται να μείνουν δεμένα στα λιμάνια τουλάχιστον μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, καθώς οι ναυτικοί αντιδρούν στις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί, τα 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Αγ.Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί πιθανότατα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα ζητούν τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων από την Κρήτη στην περίπτωση που η απεργία των ναυτικών συνεχιστεί. Ήδη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετέφερε σχετικό αίτημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.