Πέθανε ο Κώστας Στεφανής

Από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος και πρώην υπουργός Κώστας Στεφανής. 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τον θάνατο του Κώστα Στεφανή έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.  

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του.

Γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμπάκα και σπούδασε στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Eθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Oμοσπονδιακό Ψυχιατρικό Nοσοκομείο St. Elizabeths στην Oυάσινγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας (1977 - 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας (1983 - 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.