Μονομάχησαν 3 απόψεις: Πώς βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια

Οι προτάσεις, η πλειοψηφία και η μειοψηφία

Αναταράξεις προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία τινάζεται στην αέρα ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι αιχμηρές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα, προκάλεσαν την αντίδραση των δικαστικών Ενώσεων οι οποίες σήκωσαν το γάντι και σε σκληρές ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι «συνταγματικά προβλεπόμενες, ούτε θεσμικά  ανεκτές».
 
 
Η  απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, ξεκαθαρίζει ότι αρμόδιο για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο είναι – κατά το Σύνταγμα- το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.  Σε αυτή αναφέρεται πως υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος ( άρθρο 15) από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα αδειοδότησης  των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες , κατά τη διάρκεια της πολύωρης  πέμπτης διάσκεψη της Ολομέλειας υπήρξε  σκληρή μάχη επιχειρημάτων με τρεις θέσεις να διαμορφώνονται και να μπαίνουν στην τελική ευθεία , λίγο πριν οι δικαστές κληθούν να ψηφίσουν. Ωστόσο, στην τελική ψηφοφορία τέθηκε μόνο το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου, με επίκεντρο τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου,  έλαβε 14 ψήφους ενώ υπέρ της συνταγματικότητας τάχθηκαν 11  δικαστές . Η τρίτη θέση , η οποία στηρίχθηκε , σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Προέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και περιλάμβανε ενδιάμεση λύση, ώστε το δικαστήριο να εκδώσει προδικαστική απόφαση και σε ένα μήνα να αποφανθεί οριστικά φέρεται να στηρίχθηκε μόνο από τρεις δικαστές και τελικά δεν μπήκε ποτέ στην τελική ψηφοφορία.
 
Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης στο οποίο θα καταγράφεται τόσο η άποψη της πλειοψηφίας όσο και αυτή της μειοψηφίας.