Στους δρόμους δάσκαλοι και καθηγητές

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, με αίτημα να γίνουν άμεσοι, μόνιμοι διορισμοί, καθώς επίσης και να αποσυρθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις που καθόρισαν τις αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου, αλλαγές στο γυμνάσιο, κ.ά.).

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κενά αυτή τη στιγμή στα σχολεία είναι περίπου 4.000, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Ειδική Αγωγή.

"Η Πολιτεία θα πρέπει να αφήσει τα λόγια και να στηρίξει ουσιαστικά την δημόσια δωρεάν Παιδεία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής. "Μπορεί να ξεκινήσαμε με το "άριστα" του πρωθυπουργού προς τον υπουργό, όμως αυτήν την στιγμή έχουμε πάρα πολλά κενά και συγκεκριμένα, η ειδική αγωγή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα”, επεσήμανε ο Θανάσης Κικινής και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του κ. Φίλη για το ολοήμερο νηπιαγωγείο και το ολοήμερο δημοτικό "έχουν οδηγήσει σε ένα πραγματικό χάος" στην εκπαίδευση και σε "υποβάθμιση και μετατροπή των σχολείων σε ένα είδος παιδοφύλαξης".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, επίσης, καυτηρίασε τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για μόνιμους διορισμούς, λέγοντας ότι "τα ίδια έλεγε και πέρυσι", την στιγμή που "οι θεσμοί όχι μόνον έχουν ανάψει κόκκινο και όχι πράσινο φως για διορισμούς, αντίθετα ζητούν νέα μέτρα και απολύσεις”.

"Γιατί φέτος, απολύσεις είχαμε αφού δεν προσελήφθησαν αναπληρωτές που δούλευαν πέρυσι", τόνισε.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη υπογράμμισε ότι η κοινή κινητοποίηση με την ΔΟΕ απευθύνεται στην κοινωνία, σε γονείς και μαθητές, "για να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο, που τα τελευταία χρόνια, των μνημονίων έχει υποστεί συρρίκνωση και με τις περικοπές που έχουν γίνει, αλλά και με τις υποστηρικτικές δομές που χάθηκαν".

Η Ελένη Ζωγραφάκη επανέλαβε ότι τα κενά στα σχολεία παραμένουν, και εκτίμησε ότι στην δευτεροβάθμια μόνον, τα κενά προσεγγίζουν τα 1.000. "Είναι ένας ικανός αριθμός που πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί, γιατί ο καιρός έχει πια περάσει", τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με τις φημολογούμενες αλλαγές στο λύκειο, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε: "Είμαστε παντελώς αντίθετοι με υπομνήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε αλλαγές στη λυκειακή βαθμίδα".