Για κακούργημα 14 άτομα για τη φονική πυρκαγιά στο Δαφνί

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Αντιμέτωποι με το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος είναι 14 γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του ψυχιατρικού ιδρύματος «Δαφνί» για την υπόθεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο Ίδρυμα τον Σεπτέμβριο του 2015 με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών.
 
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από έρευνα που διενεργήθηκε για την  υπόθεση και σύμφωνα με την κατηγορία οι εμπλεκόμενοι φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλούνταν  πυρκαγιά και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα - χωρίς να το επιθυμούν- το θάνατο τριών ανθρώπων.
 
Επιπλέον, ποινική δίωξη για πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ασκήθηκε και σε βάρος του τρόφιμου που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ).
Μάλιστα, στο 40 σελίδων πόρισμα του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί. «Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως «οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει  να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς».
 
Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν  κατά δυο θεραπόντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο. Επίσης, έξι γιατροί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος καθώς φέρονται να έλλειπαν από τις θέσεις τους στο ίδρυμα. Ένας  διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου κατηγορείται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης καθώς εμφανίζεται  να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.
 
Τέλος , ένας υπάλληλος  της εταιρίας πυρασφάλειας κατηγορείται για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.