Εντάσσονται 4.000 προσφυγόπουλα στις σχολικές δομές

Στα μαθήματα που διδάσκονται περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση εξάωρη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

Μια εβδομάδα στο σχολείο συμπληρώνεται για τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε σχολικό πρόγραμμα. «Πολλά παιδιά που δεν είχαν γνωρίσει σχολείο και αντί να ακούνε το κουδούνι στο σχολείο ακούγανε βόμβες και σειρήνες, για πρώτη φορά έχουν ενταχθεί μέσα σε μια σχολική μονάδα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του αθηναϊκού πρακτορείου και στην εκπομπή «Με τα χίλια» ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Ήταν μια «συγκλονιστική εμπειρία» για τους νεαρούς μαθητές, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικότερα για τα πρώτα 150 παιδιά προσφύγων που βρέθηκαν σε σχολικές τάξεις από την περασμένη Δευτέρα, πρόσθεσε ο κ. Ανανιάδης.

Στις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, αναμένεται η σταδιακή ένταξη περισσότερων παιδιών, ιδίως από τα δύο κέντρα φιλοξενίας, στα Λαγκαδίκια και το Δερβένι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζει περίπου σε 4.000 τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές και θα μπορούσαν ενταχθούν στις σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία. Τα παιδιά μπαίνουν σε τμήματα 15 μαθητών, οπότε υπολογίζονται σε συνολικά 300 τα τμήματα με μαθητές νεαρά προσφυγόπουλα, που θα έχουν δημιουργηθεί μετά το τέλος της διαδικασίας.

Στα μαθήματα που διδάσκονται περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση εξάωρη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της γλώσσας που ομιλείται στις χώρες που οι γονείς και κηδεμόνες των νεαρών μαθητών και μαθητριών επιλέγουν ως τελικό προορισμό τους