Παραπέμπονται για κατασκοπεία για τις υποκλοπές στον Κώστα Καραμανλή

Η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην Αμερικάνου πράκτορα William Bazil για εμπλοκή στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 ζητεί η εισαγγελέας πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση.

Η εισαγγελική λειτουργός με πρόταση της προς το Συμβούλιο Πρωτοδικών της Αθήνας εισηγείται την παραπομπή του William Bazil για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, σε βαθμό κακουργήματος.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Ο ίδιος, πάντως, απολογούμενος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της:

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας εισηγείσαι την απαλλαγή του William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.

Την τελική απόφαση θα λάβει το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.