Στο ΣτΕ οι δάσκαλοι κατά Φίλη για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο

Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και περισσότεροι από 300 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται το Σύνταγμα, αφού για την καθορισμό των ωρολογίων προγραμμάτων των σχολείων απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Όπως επισημαίνει, δεν προηγήθηκε εισήγηση των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ υπογραμμίζει πως εισάγονται εξαιρέσεις από την δυνατότητα εγγραφής μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία, καθώς εγγράφονται κατά προτεραιότητα οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται ή είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ή οι γονείς πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή οι γονείς έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κ.λπ.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί στρέφονται κατά του σκέλους της απόφασης που προβλέπει ότι η διδασκαλία του μαθήματος της αισθητικής αγωγής-μουσικής ανατίθεται σε δασκάλους. Όπως αναφέρουν οι δάσκαλοι, δεν έχουν τη στοιχειώδη κατάρτιση και εξειδίκευση, όπως και πλήρη ακαδημαϊκή ανάλογη μόρφωση για να διδάξουν το μάθημα της μουσικής, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται οι αρχές της αξιοκρατίας, της καταλληλότητας και της ικανότητας, ενώ θίγεται το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 1566/1985 που, υπό το φως των συνταγματικών επιταγών, προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει αδυναμία κάλυψης από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων (λόγω ελλείψεων) κάποιου μαθήματος, όπως είναι της μουσικής, τότε πρέπει να προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.