Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 77χρονος για την τραγωδία στην Αίγινα

Αρνείται τις αναφορές σε καταθέσεις μαρτύρων ότι προχωρούσε σε επικίνδυνους ελιγμούς και στην ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας - Ολόκληρη η απολογία του

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 77χρονος που κατηγορείται ότι προκάλεσε το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας.

Έπειτα από οχτώ ώρες συνεχούς κατάθεσης και απαντήσεων στα ερωτήματα των δικαστικών λειτουργών, ο 77χρονος έφυγε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ από την Εισαγγελία Πειραιά και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου, λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, θα αποφασίσει για την τύχη του.

Τι κατέθεσε ο 77χρονος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 77χρονος απολογήθηκε μέσω υπομνήματος, ωστόσο εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης και των απανωτών ερωτήσεων, προσπάθησε να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το σκάφος το οποίο φέρεται να οδηγούσε εμβόλισε διερχόμενο τουριστικό σκάφος, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους εκ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι.

- Στο υπόμνημα, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως υπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους, αφού δεν του παραχώρησε την προτεραιότητα λόγω θέσης, καθώς ο ίδιος ήταν δεξιά. 

- Ο φερόμενος ως δράστης της ναυτικής τραγωδίας με τους 4 νεκρούς, δήλωσε ότι η λάντζα εμαφνίστηκε ξαφνικά μπροστά του από αριστερά ενώ αυτός κοιτούσε προς τα δεξιά και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

- Αρνήθηκε τις αναφορές σε καταθέσεις μαρτύρων ότι προχωρούσε σε επικίνδυνους ελιγμούς και στην ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας και ανέφερε ότι είναι πολύ άρρωστος.

- Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το σκάφος «DUENDE» κατά τη στιγμή προ της προσκρούσεως ήταν 21 ν.κ., ήταν δηλαδή ταχύτητα, με την οποία πραγματοποιείτο ασφαλής πλους, αφού με αυτή το σκάφος «πλάναρε», δηλ. ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με την θάλασσα.

«Το «DUENDE» πραγματοποιούσε ασφαλείς και άνετους πλόες, τόσο για εμένα ως κυβερνήτη, όσο και για τους επιβαίνοντες σε αυτό και ήταν η συνήθης ταχύτητα, η οποία προβλέπεται για πλου κρουαζιέρας» ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα. 

- Επίσης, ερωτώμενος γιατί εγκατέλειψε αβοήθητος τους ναυαγούς ισχυρίστηκε ότι δεν τους πέταξε τα σωσίβια γιατί φυσούσε κόντρα ο αέρας, τα σωσίβια ήταν ελαφριά. «Άλλωστε η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο DUENDE αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ και πανικού δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επικαλέσθηκε το γεγονός ότι είχε δημιουργηθεί ρήγμα και στο δικό του σκάφος και υπήρχε κίνδυνος να βυθισθεί.

- Επιπλέον αρνήθηκε ότι «και τις προηγούμενες ημέρες οδηγούσε επικίνδυνα με το σκάφος του αφού είχε να επιβιβασθεί σε αυτό 12 ημέρες, αφού αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε νοσηλευθεί λίγες μέρες πριν το ατύχημα».

«Πάσχω από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Λαμβάνω χρονίως φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώ μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό κατά τις ώρες του ύπνου από τριετίας. Η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαρα για την επιβίωση μου». Αναφέρει δε ότι λόγω της κατάστασής του δεν πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση γιατί αλλιώς η υγεία του θα υποστεί ενδεχομένως ανεπανόρθωτη βλάβη.

- Ο 77χρόνος αποκάλυψε ότι μετά το συμβάν ήρθε φουσκωτό σκάφος, το οποίο παρέλαβε αυτόν και τους συνεπιβαίνοντές του και τους έβγαλε στις ακτές της Αίγινας. 
 
- Ο 77χρονος ζητά να μην του αποδοθεί το αδίκημα του «ενδεχόμενου δόλου» που αλλάζει την μορφή της κατηγορίας εναντίον του και οδηγεί στην προφυλάκιση του.

Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του στο έγγραφο που επισυνάπτεται.