Τραγωδία στην Αίγινα: 4 νεκροί μετά από σύγκρουση τουριστικού με ταχύπλοο

Συνελήφθη ο οδηγός του ταχύπλοου - Νεκροί ο χειριστής της λάντζας, ένα παιδάκι 9 ετών και ένας άνδρας, εξετάζεται αν είναι ο πατέρας του παιδιού - Προσπάθειες να ανασυρθεί 4η σορός

Τέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες - δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά και ακρωτηριασμένοι -  είναι ο τραγικός απολογισμός σύγκρουσης τουριστικού σκάφους που μετέφερε παραθεριστές, με ταχύπλοο σκάφος που έγινε το μεσημέρι στην Αίγινα, ανάμεσα στην Πέρδικα και το νησάκι Μονή. 

Ο οδηγός του ταχύπλοου, μήκους 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα, που εμβόλισε τη λάντζα, κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας, μαζί με άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο σκάφος. Ωστόσο, στο ταχύπλοο δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.

Νεκροί ανασύρθηκαν από την θάλασσα ο χειριστής της λάντζας, ένα κοριτσάκι 9 ετών και ένας άνδρας, ο πατέρας του παιδιού. Λίγο αργότερα, ένα ακόμη άτομο εντοπίστηκε νεκρό σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα και βρατραχάνθρωποι του Λιμενικού ανέσυραν τη σορό του άτυχου άνδρα, ηλικίας 40-50 ετών περίπου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Μεταξύ των 16 τραυματιών, πιο σοβαρά τραυματισμένη είναι μία γυναίκα 29 ετών με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης, και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό. Η γυναίκα διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ενώ ο 16χρονος και δύο ακόμα τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Νίκαιας και ένας ακόμα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός)

Πώς έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μεγάλη βάρκα (λάντζα) είχε ξεκινήσει από την Πέρδικα με προορισμό το νησάκι Μονή, όπου μετέφερε 20-25 παραθεριστές για να κάνουν το μπάνιο τους. Στο ενδιάμεσο, όμως, τοταχύπλοο σκάφος, άγνωστο για ποιο λόγο, εμβόλισε με ταχύτητα τη λάντζα, η οποία ανατράπηκε και όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο χειριστής της λάντζας κόρναρε και έκανε ελιγμούς προκειμένου για να αποφύγει το ταχύπλοο αλλά δεν έφτανε ο χρόνος.

Επιτόπου έσπευσαν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού καθώς και αλιευτικά και άλλα ταχύπλοα για να βοηθήσουν τους ναυαγούς.

Το τουριστικό σκάφος βυθίστηκε, ενώ το ταχύπλοο έπλεε ακυβέρνητο.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από το Λιμενικό.

Δρίτσας: Εγκληματικό ανθρώπινο λάθος

 «Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αίγινα, τονίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κάποιων εκ των αγνοουμένων.

«Φυσικά οι ευθύνες αναζητούνται να καταγραφούν με όλη την σοβαρότητα και την αυστηρότητα», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο φυσικά μέλημα πριν από αυτό, είναι η διάσωση όσων ακόμα ενδεχομένως βρίσκονται, αν και οι ελπίδες έχουν πια εξασθενήσει, αλλά ακόμη οι έρευνες για την εξεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται γιατί δεν έχουμε ακριβή αριθμό, με αντικειμενικό τρόπο, επιβαινόντων στο μικρό σκάφος που μετέφερε τους επιβαίνοντες από την Πέρδικα στην Μονή. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε για 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο».

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση, κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.