Bild: Οι εταίροι δεν έχουν βοηθήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μόλις 849 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ

Δεν έχουν τηρήσει τις αρχικές τους υποσχέσεις για στήριξη της Ελλάδας με εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία επικαλείται η εφημερίδα «BILD».

Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 66 από τους 1580 υπαλλήλους της FRONTEX που είχαν προβλεφθεί, μόνο δύο από τους 60 ειδικούς για την επαναπροώθηση, 92 από τους 475 ειδικούς ασύλου και 61 από τους 400 διερμηνείς. Από τους 30 νομικούς, ούτε ένας δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα, οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώνονται αργά, ενώ από τη χώρα έχει καταστεί δυνατό να επαναπροωθηθούν και να μετεγκατασταθούν ως τώρα πολύ λίγοι πρόσφυγες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου), μόλις 849 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ και 468 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ένας προς έναν».