Συναγερμός ανοιχτά της Σύμης για δύο τουρκικά φουσκωτά

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να πρόκειται για στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Έντονη επιχειρησιακή κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανοιχτά της Σύμης, μετά την πληροφορία για δύο φουσκωτά πλοία με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων που πλέουν από την Τουρκία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να πρόκειται για στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις.

Αυτήν την ώρα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, με το Λιμενικό να είναι σε ετοιμότητα, ενώ πτήσεις πάνω από την περιοχή πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma.

Πάντως, μέχρι τώρα κανένα σκάφος δεν έχει περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, παρακολουθώντας διακριτικά την πορεία των δύο φουσκωτών.

Καμία τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Σε εξέλιξη έρευνες και από την τουρκική πλευρά

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Milliyet, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν, που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.

Σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας

Σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, και οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη έγινε εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία.