Με συγκίνηση αλλά και αιχμές το “αντίο” της Ευτέρπης Κουτζαμάνη

"Το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις η εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση"

Έναν σύντομο απολογισμό της 41χρονης πορείας της στο χώρο της δικαιοσύνης έκανε η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Μιλώντας, συγκινημένη, σε δημοσιογράφους η κ. Κουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί σήμερα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες σε μια περίοδο που ο χώρος της δικαιοσύνης βρίσκεται σε αναστάτωση.

Η κ. Κουτζαμάνη υπογράμμισε πως η ίδια ουδέποτε δέχθηκε υποδείξεις στην άσκηση των καθηκόντων της από οποιανδήποτε πλευρά και κάλεσε τους συναδέλφους της να μείνουν πιστοί στην προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και να αποκρούσουν τις προσπάθειες που, όπως είπε, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση της: «Απέναντι σ΄ αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών… Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους».

Η απερχόμενη ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ευχαρίστησε το σύνολο του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για την αντικειμενική, όπως είπε, κάλυψη των θεμάτων της δικαιοσύνης, και υπογράμμισε πως η ίδια επέλεξε να μην απαντήσει σε συγκεκριμένα, αναληθή, δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής της θέσης.

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις η εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές, εμμέσως πλην σαφώς, σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου που έχει υιοθετήσει διαφορετική τακτική.