Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια – Πέρασε στην Αττική

Παρά τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι φλόγες έχουν πάρει διαστάσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χτες στις 22.40 το βράδυ σε πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Σύμφωνα με το lamiastar, η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά πέρασε πλέον και στην Αττική και κατευθύνεται προς το χωριό Οινόη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά, η οποία έχει μεγάλη περίμετρο, έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Το Νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι μέσα σε χαράδρες και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που είναι αδύνατο να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπιζόταν από τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως σταματούν να πετούν καθώς σκοτεινιάζει.

Στο Ανατολικό μέτωπο έχει πέσει μεγάλο βάρος των προσπαθειών των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Αυτή την ώρα στην πυρκαγιά επιχειρούν 156 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρα και δυνάμεις του στρατού, των ΟΤΑ και εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο του Π.Σ., κατά την διάρκεια της νύχτας θα σταλούν ενισχύσεις, προκειμένου να κρατήσουν την πυρκαγιά μέχρι το πρωί, που θα μπορούν και πάλι να πετάξουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Στο σημείο βρίσκεται η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος που έχει και τον συντονισμό, δυνάμεις της Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας, ο δήμαρχος Τανάγρας βασίλης Περγάλιας, ο Περιφερειάρχης Στερας Κώστας Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Φανή παπαθωμά και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικης αυτοδιοίκησης και ομάδες εθελοντών που βοηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ανησυχίες και για τις  αποθήκες ΠΥΡΚΑΛ. 

Παρά τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι φλόγες έχουν πάρει διαστάσεις, ενώ ήδη έχει καεί σημαντική έκταση πευκοδάσους. 

Ενα από τα 8 αεροσκάφη που έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, με τους πιλότος ευτυχώς να βγαίνουν σώοι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, την ώρα που οι πιλότοι του αεροσκάφους πετούσαν πάνω από τη φωτιά κι έριχναν νερό, εκδηλώθηκε φωτιά στον αριστερό κινητήρα του.

Από την αναγκαστική προσγείωση «βαρέου τύπου» οι δυο πιλότοι τραυματίστηκαν, καθώς το αεροσκάφος χτύπησε με ορμή στο έδαφος. 

Οι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους.

Διευκρινίζεται πάντως ότι το αεροσκάφος είναι από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».