Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα 15 καταδρομέων του Noratlas της Κύπρου

Το αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα 15 καταδρομέων από την Ελλάδα, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974 έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρίφθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που τους μετέφερε για βοήθεια στην Κύπρο. Τα λείψανα των καταδρομέων βρέθηκαν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος στην εκσκαφή, που έγινε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Το αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο ελεγχος και η ταυτοποίση και - εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας - ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα σαράντα δύο χρόνια αναμονής.

Οι συγγενείς, είπε ο κ. Φωτίου, θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους.

Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, ανέφερε ο κ. Φωτίου και προσέθεσε ότι υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα τριών επιβαινόντων στο αεροσκάφος.

«Εκτιμούμε ότι τα λείψανα τους τα έχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα (σ.σ: στις οποίες δόθηκαν πριν χρόνια κατά λάθος) ή περιλαμβάνονται στα λείψανα, που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα, λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες, με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν», ανέφερε.