Εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για τα 563 χρόνια από την άλωση της Πόλης

Το "παρών" έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και βουλευτές και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Στις εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για τα 563 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπόλης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στη βυζαντινή καστροπολιτεία, τον τόπο όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος τέλεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων περιφερειακών και τοπικών Αρχών, Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά μνημόσυνο, για τον τελευταίο αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων κατά την υπεράσπιση της Πόλης.

Ακολούθησε ομιλία από τον σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Εμμανουήλ Στεργιούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ως τον πρώτο Έλληνα. Στον νέο Μυστρά τελέστηκε στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τρισάγιο και κατέθέσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ παρίστανται οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπαρτιατών Βαγγέλης Βαλιώτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λοιπών Αρχών του νομού και της περιφέρειας καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το κτίριο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως “το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, αυτό το εμβληματικό ερευνητικό εργαστήρι της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 2007, βρίσκει την οριστική και ανάλογη του κύρους του εστία σ’ αυτό το περικαλλές διατηρητέο κτήριο, στους πρόποδες της Καστροπολιτείας του Μυστρά.

“Το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, σύμφωνα με την αποστολή του, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τόπο φιλοξενίας του από τον Μυστρά. Δηλαδή τον τόπο που κλείνει μέσα του τόσο την τελευταία, απέλπιδα δυστυχώς, προσπάθεια πνευματικής και θεσμικής ανάταξης του Βυζαντινού Κράτους και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όσο και το μεγαλόπνοο εγχείρημα μεταλαμπάδευσης του Βυζαντινού Πολιτισμού –και μέσω αυτού του Αρχαίου Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Πολιτισμού, όπως θα εκθέσω συντόμως στην συνέχεια- στη Δύση, προκειμένου να χτιστεί ανά τους αιώνες το μεγαλόπρεπο και πολυπρισματικό οικοδόμημα του Ευρωπαϊκού και του Δυτικού εν γένει Πολιτισμού.

Υπό τα δεδομένα αυτά το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζεται πια στον φυσικό του, ως προς τις ερευνητικές του διαστάσεις και προοπτικές, χώρο, κοιτίδα της τελευταίας, λαμπρής, δυναστείας των Παλαιολόγων, λίκνο των γραμμάτων και των τεχνών κατά την περίοδο της λεγόμενης «Παλαιολόγειας Αναγέννησης», όπως την εξέφρασε μ’ ανυπέρβλητο πνευματικό μεγαλείο η προσωπικότητα του Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού”, επεσήμανε ακόμα και συνέχισε: “Στα χρόνια της λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού έχει ήδη αναδειχθεί, δίχως αμφιβολία, αντάξιο της υψηλής ερευνητικής του αποστολής. Και σ’ αυτό το κτήριο, οι πολυτάλαντοι ερευνητές του θα συνεχίσουν, μ’ ακόμη πιο ζηλευτές επιδόσεις, την ερευνητική τους πορεία ως την τελική αποκατάσταση του ιστορικώς και πνευματικώς «μεγαλιθικού μνημείου» του Βυζαντινού Πολιτισμού. Έως ότου το μνημείο αυτό αποκατασταθεί οριστικώς στις αληθινές του βάσεις και διαστάσεις, ιδίως αναφορικά με την καθοριστική συνεισφορά του στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού, όπως ήδη εξέθεσα”.

Όπως εξάλλου ανέφερε: “Οι ρίζες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο απαράμιλλο, από πλευράς έμπνευσης και δημιουργίας, έδαφος του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Όμως οφείλουμε ν’ αποδεχθούμε ότι δίχως την καθοριστική συμβολή της Αρχαίας Ρώμης, της κρατικής της δομής και των πολιτισμικών της προεκτάσεων, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα δεν θα είχαν βρει το όχημα, πάνω στο οποίο ταξίδεψαν για πέντε, τουλάχιστον, αιώνες. Κι ακόμη περισσότερο, όλο αυτό το, μοναδικό στην ιστορία της Ανθρωπότητας, πολιτισμικό αμάλγαμα θα είχε σβήσει και θ’ αποτελούσε ένα, έστω και τεράστιας αξίας, απολίθωμα στην ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού χωρίς την τελική σφραγίδα που του εναπέθεσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ο δικός της Πολιτισμός. Σφραγίδα, η οποία συντέθηκε από το τρίπτυχο του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, των θεσμών και της έννομης τάξης της Αρχαίας Ρώμης και της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Δηλαδή τους κίονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται και σήμερα το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την προφητική ομολογία του Paul Valery αλλά και την άκρως ανθρωπιστική οξυδέρκεια των Ιδρυτών της. Ειδικώς ως προς την στενή σχέση του Αρχαίου Ελληνικού και του Βυζαντινού Πολιτισμού, μαρτυρούν αψευδώς νηπτικοί Πατέρες της Εκκλησίας μ’ ανυπέρβλητη μελετητική εμβρίθεια και επάρκεια. Μένω μόνον στην, τόσο εύγλωττη κι αντιπροσωπευτική, μαρτυρία που μας άφησε ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο έργο του «Πηγή Γνώσεως», όπου πριν παρουσιάσει την ορθόδοξη δογματική διδασκαλία παρέθεσε «τα κάλλιστα των παρ’ Έλλησι σοφών», κηρύσσοντας ότι καθετί αγαθό «παρά Θεού τοις ανθρώποις δεδώρηται»”.

Οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων 2016 θα ολοκληρωθούν το βράδυ με μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά με τίτλο «τη Ρωμανία εκούρσευαν». Πρόκειται για ένα δίωρο πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από διάφορα μέρη του ελληνισμού εμπνευσμένα από τα γεγονότα της άλωσης.