Χωρίς τον Ρουπακιά ξαναξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Τα ξίφη τους διασταύρωσε πολιτική αγωγή και υπεράσπιση για την χορήγηση αδειών από τους Συλλόγους - "Δεν εκδόθηκαν νομότυπα " υποστήριξε η υπεράσπιση.

Μετά από διακοπή περίπου 4,5 μηνών , λόγω της αποχής των δικηγόρων, ξεκίνησε και πάλι σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Στο εδώλιο κάθισαν μόλις 6 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους , μεταξύ των οποίων δεν ήταν  ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος επέλεξε να παραμείνει  στο σπίτι του, όπου βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό μετά την αποφυλάκιση του λόγω λήξης του ανώτατου ορίου της προσωρινής κράτησης της.

Στις πίσω θέσεις της δικαστικής αίθουσας η οικογένεια Φύσσα. Η Μάγδα Φύσσα παρακολούθησε σιωπηλή τη συζήτηση για το θέμα των αδειών που δόθηκαν στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Αν και οι δικηγόροι μόλις χθες πήραν απόφαση για συνέχιση της αποχής τους, μέχρι τις 6 Ιουνίου , οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους  Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη.

Οι άδειες των Δικηγορικών Συλλόγων.

 Από την πλευρά της υπεράσπισης η πλειονότητα των  συνηγόρων δήλωσε  ότι απέχει των καθηκόντων της.  Ωστόσο , οι συνήγοροι υπεράσπισης , μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά,  διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση  αν και δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως. Μάλιστα , υπεβλήθη και ένσταση "κατά πόσο εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και κατά πόσο η γνωστοποίηση που δεν έγινε στην υπεράσπιση τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου". Και αυτό γιατί όπως λένε οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι , γεγονός που δεν ισχύει. Μάλιστα , είπαν πως θα προχωρήσουν "σε αίτηση ανάκλησης των αδειών καθώς δεν εμπίπτει στο πλαίσιο χορήγησης".
Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε πως απέχει καθώς δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ,μέλη των  Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Λάρισας, είπαν πως  δεν έχουν λάβει άδεια.
Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να διοριστούν δικηγόροι ώστε να προχωρήσει η δίκη και πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης
διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν οι άδειες έχουν κοινοποιηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης . Σε ότι αφορά τον κατηγορούμενο Γιάννη Λαγός - ο οποίος  δήλωσε πως δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης, γεγονός που αποτελούσε έναν ακόμη λόγο για διακοπή της δίκης - η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε και πάλι να διοριστεί δικηγόρος.
Στη συνέχεια οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επικαλέστηκαν δήλωση του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία τα μέλη του Συλλόγου του δεσμεύονται στην περίπτωση που έχει δωθεί άδεια για να παραστούν σε δίκη συνήγοροι άλλων Πρωτοδικείων.
Τελικά, το Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις υπογραμμίζοντας πως "η άδεια των Συλλόγων δίνεται για την υπόθεση και όχι γαι τον κάθε συνήγορο ξεχωριστά ".

Μπαράζ διορισμών.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διορίζει συνηγόρους στους κατηγορούμενους που δεν έχουν , δικηγόρους οι οποίοι ήδη παρίστανται στην υποθεση . Ωστόσο , οι συνήγοροι προέβαλαν αντιρρήσεις δηλώνοντας κώλυμα με αποτέλεσμα η πρόεδρος να προχωρήσει σε νέους διορισμούς. Και αυτή τη φορά οι συνήγοροι που διορίστηκαν ήταν στα έδρανα της υπεράσπισης ωστόσο και πάλι υπήρξαν αντιδράσεις με τους δικηγόρους να αρνούνται τους διορισμούς. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός οτι ρωτήθηκαν όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι απάντησαν "όχι" με αποτέλεσμα η πρόεδρος να υποχρεωθεί να κάνει χρήση του καταλόγου με τα ονόματα δικηγόρων που δεν παρίστανται στον ακροατήριο.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο οπότε και θα έρθουν στο ακροατήριο οι νέοι δικηγορόροι οι οποίοι διορίστηκαν .