Υποθηκοφύλακας καλείται να πληρώσει στο Δημόσιο 409.162 ευρώ

Φέρεται να έβαλε στην τσέπη του χρήματα που δεν απέδωσε στο Δημόσιο από μεταγραφές ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και άλλες πράξεις.

Το ποσό των 409.162 ευρώ καταλογίστηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε υποθηκοφύλακα που φέρεται μέσα σε πέντε χρόνια να έβαλε στην τσέπη του χρήματα που δεν απέδωσε στο Δημόσιο από μεταγραφές ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και άλλες πράξεις.

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών όταν το 2007 έκαναν έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο διαπίστωσαν «τρύπα» 708.642 ευρώ, καθώς ο υποθηκοφύλακας φέρεται, από το 1999 έως το 2004, πως έκανε καταχωρήσεις στα βιβλία του εισπράξεις τελών, δικαιωμάτων, κ.λπ. χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Ο υποθηκοφύλακας κλήθηκε να καλύψει το… κενό αλλά κατέθεσε οικειοθελώς μόνο το ποσό των 299.479 ευρώ και προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της καταλογιστικής πράξης, υποστηρίζοντας ότι «οι προσαυξήσεις που του επιβλήθηκαν ως κύρωση ήταν υπέρμετρες και δεν αντανακλούν την πραγματική ζημιά του Δημοσίου».

Τελικά, η Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς του υποθηκοφύλακα και τον υποχρέωσε να πληρώσει το ποσό στο Δημόσιο.