Στα όρια της κατάρρευσης οι λιμενικοί με τις δραματικές διασώσεις προσφύγων

Συγκλονιστικές περιγραφές από στελέχη του Λιμενικού που καθημερινά αντικρίζουν τραγικές εικόνες

Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο περιέγραψαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537. Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω Facebook. Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουν το “στίγμα” τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν.

Αναφερόμενος σε πολλά περιστατικά στα οποία έχουν επιληφθεί λιμενικοί στο Αιγαίο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πανικός από τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στη βάρκα, που τις περισσότερες φορές είναι για 6 άτομα αλλά επιβαίνουν 50, δεν γνωρίζουν αν είναι σε θάλασσα η σε ποταμό.

Ο πανικός που δημιουργείται στους ανθρώπους αυτούς, τις περισσότερες φορές, με την μετατόπιση του φορτίου, έχει ως αποτέλεσμα η λέμβος να αναποδογυρίσει, ενώ πολλά βρέφη είναι χωρίς σωσίβια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λιμενικός που υπηρετεί σε ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα, τόνισε από την πλευρά του ότι “το πιο δύσκολο σε έκτακτα περιστατικά στη θάλασσα είναι η διάσωση των μωρών και των μικρών παιδιών που πρέπει να τα ανεβάσουμε στο ελικόπτερο”.

Συγκλονιστική υπήρξε η αφήγηση διάσωσης ενός βρέφους από λιμενικό: Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, σε ένα περιστατικό διάσωσης, οι επιβάτες της βάρκας του έδιναν ένα σακ βουαγιάζ. “Τους εξηγήσαμε ότι θα το πάρουμε μετά το σάκο αλλά εκείνοι επέμεναν. Το ανεβάσαμε στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είδαμε μέσα ένα μωρό 11 ημερών”, πρόσθεσε.

“Σώζουμε από τη θάλασσα ανθρώπους, τραυματίες πολέμου, που πολλές φορές ανεβαίνουν στο σκάφος κρατώντας στην αγκαλιά τους σφιχτά το πρόσθετο μέλος τους, για να μπορέσουν να περπατήσουν έως τα σύνορα όταν φτάσουν στην ακτή. Τα σωσίβια που φορούν συνήθως είναι κακής ποιότητας, που τα έχουν αγοράσει 10-15 ευρώ από κάποιο μαγαζί στα τουρκικά παράλια”, ανέφεραν τα στελέχη του λιμενικού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.