Jan Fabre: Αυτός είναι ο ανατρεπτικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Jan Fabre είναι ο καλλιτέχνης που αντικαθιστά πλέον στο τιμόνι του Ελληνικού Φεστιβάλ το Γιώργο Λούκο, καθώς ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή.

Κατά τη διαδικασία ανεύρεσης αντικαταστάτη, τηρήθηκε άκρα μυστικότητα σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη συγκεκριμένη θέση, έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές διαρροές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ, δεν έμαθαν παρά μόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού, ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Λούκου.

Ο Fabre είναι γνωστός για τα θερμά αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα, ενώ έχει κατά καιρούς διοργανώσει παραστάσεις στην Ελλάδα αφιλοκερδώς.

Ωστόσο είναι και ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς και ενίοτε προκλητικούς καλλιτέχνες στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 κατάφερε να κάνει έξαλλες τις φιλοζωικές οργανώσεις ανά το Βέλγιο και την Ευρώπη, παρουσιάζοντας ένα καλλιτεχνικό βίντεο για το γύρισμα του οποίου γάτες εκτοξεύονταν ακατάπαυστα στον αέρα.

Οι γάτες φυσικά νιαούριζαν σπαρακτικά, και οι φιλόζωοι προσπάθησαν  να σταματήσουν την απίστευτη αυτή κακοποίηση των αθώων ζώων.  Τα γυρίσματα έγιναν τον Οκτώβριο του 2012 στο δημαρχείο της Αμβέρσας και οι  συνεργάτες του καλλιτέχνη πετούσαν τις γάτες αέρα με στόχο αυτές να προσγειωθούν σε σκαλιά, στην  είσοδο του κτηρίου. Ανέλαβαν οι τοπικές αρχές, οι οποίες κατηγόρησαν τον Φαμπρ ότι κακοποίησε γάτες στο όνομα της τέχνης. Και αυτό, διήρκεσε ώρες.

Ο Fabre γεννήθηκε το 1958 στο Βέλγιο και σπούδασε στο Δημοτικό Ινστιτούτο Διακοσμητικής και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Είναι διάσημος για την Bic Art τεχνική του (ζωγραφική μόνο με στυλό Bic ballpoint).

Εξερευνά τη σχέση μεταξύ ζωγραφικής και γλυπτικής, ενώ εξαιρετικές κριτικές έλαβε το έργο του "Heaven of Delight", όταν διακόσμησε την οροφή του Βασιλικού Ανακτόρου των Βρυξελλών με 1.600.000 κοσμήματα – κελύφη σκαραβαίων.

Ήδη έχει συζητήσει και έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, για το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Έτσι, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιάσουν τις παραστάσεις του καλοκαιριού σε κοινή τους συνέντευξη τύπου.