Εκδίδεται στην Αλβανία γυναίκα που καταδικάστηκε για εμπόριο ναρκωτικών

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την έκδοση στις αλβανικές αρχές της Ε.Μ., καθώς απέρριψε το αίτημα της να ανασταλεί η από 14.12.2015 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης που διατάσσει την έκδοση και την παράδοσή της στις αρχές της γείτονος χώρας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας ζήτησε την έκδοση της Ε.Μ. προκειμένου να εκτίσει στη χώρα της ποινή -κατά συγχώνευση- κάθειρξης 7,5 ετών που τής είχε επιβληθεί: α) από το Πρωτοδικείο Βαρέων Εγκλημάτων των Τιράνων για απόπειρα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και β) το δικαστήριο της Επαρχίας Ελμπασάν για το αδίκημα της απομάκρυνσης φυλακισμένου από τον τόπο παραμονής του.

Στην αίτηση αναστολής της στο ΣτΕ, η Αλβανίδα υποστήριξε ότι η έκδοση της στην πατρίδα της θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα διαταραχθεί η οικογενειακή ζωή της, αφού είναι μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων το τρίτο αναγνωρίστηκε από Έλληνα ως γνήσιο τέκνο του, είναι ανήλικο και χρήζει φροντίδας, αλλά και λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει η ίδια και η ανήλικη κόρη της.

Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος από τον Άρειο Πάγο είχε απορριφθεί το αίτημα της Αλβανίδας να εκτίσει την ποινή της στη χώρας μας.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι ενόψει της σοβαρότητας του αδικήματος που αποδίδεται στην Ε.Μ. οι προβαλλόμενοι οικογενειακοί λόγοι και οι λόγοι υγείας “των οποίων άλλωστε αορίστως και αναποδείκτως γίνεται επίκληση”, δεν δικαιολογούν τη χορήγηση της αναστολής της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή της στην Αλβανία.