Συνάντηση δικαστών και εισαγγελέων με τον Ν. Παρασκευόπουλο

Θεσμικά ζητήματα αλλά και πάγια αιτήματα της Ένωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το Προεδρείο της με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών καθώς και Δικαστικών Υπαλλήλων, την επιτάχυνση στην απονομή της, και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση ανάπτυξης αρμονικής συνεργασίας και αναφέρθηκε  στα σημαντικότερα θεσμικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν εκκρεμή.

Συγκεκριμένα η κ. Στενιώτη αναφέρθηκε στην τροποποίηση των διατάξεων του Ν 4055/2012 (Κανονισμοί Δικαστηρίων, περικοπή μισθού και περικοπή δικαστικών διακοπών), την κατάργηση της διάταξης του Ν. 4312/2014, που προβλέπει ότι, σε περίπτωση αναβολής ποινικής υπόθεσης, από το Εφετείο ή το Πλημμελειοδικείο, προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος Δικαστής, στην αύξηση των οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών, καθώς και των ήδη κενών οργανικών θέσεων, στην κάλυψη άμεσα των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωση των Δικαστηρίων κλπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ένωσης μετέφερε προς τον υπουργό την ανησυχία της για τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει σ’ όλα τα Δικαστήρια της χώρας η ισχύς του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1-1-2016 καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στα Εφετεία, όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις με πολυπλοκότητα αντικειμένου και πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ επίκειται η έναρξη άλλων δώδεκα τέτοιων δικών στο Εφετείο Αθηνών και επτά στο Εφετείο Πειραιώς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και του Υπουργείου θα εξευρεθούν λύσεις.

Ο υπουργός δήλωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία και ότι σκοπεύει να προωθήσει άμεσα τα αναγκαία νομοθετήματα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες.