Siemens…gate: Πρεμιέρα για τα μαύρα ταμεία με απειλή ως και ισοβίων!

Με ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής ή διακοπής ξεκινάει σήμερα, ενώπιον  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τα «μαύρα ταμεία » της Siemens ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα  διαφθοράς που έχει διερευνήσει η δικαιοσύνη.
 
Εξήντα τέσσερις κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τη “σύμβαση 8002” , που αφορά την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, για σειρά αδικημάτων που σε πολλές περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.
 
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως δύσκολα θα προχωρήσει η διαδικασία καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν να την μπλοκάρουν.
 
Λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους είναι δεδομένο πως θα τεθεί θέμα ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας που έχει οριστεί για να φιλοξενήσει την πολύκροτη δίκη. Άλλωστε, είναι γνωστό, πως στο Εφετείο, εκτός από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου δικάζονται άλλες υποθέσεις , δεν υπάρχει κατάλληλη δικαστική αίθουσα για να εκδικαστεί υπόθεση με τόσο μεγάλο αριθμό παραγόντων.
 
Ακόμη, όμως, και αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του χώρου υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο το οποίο αναμένεται να θέσει η υπεράσπιση με την έναρξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν μεταφραστεί βασικά έγγραφα της δικογραφίας στα γερμανικά ώστε να ενημερωθούν οι 14 Γερμανοί κατηγορούμενοι. ¨Όπως έλεγε αρμόδια πηγή το κόστος της μετάφρασης  αγγίζει τις 90.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει διαθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το γεγονός αυτό , εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δημιουργεί σοβαρά θέματα ακυρότητας . Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεταφράζει τα βασικά έγγραφα στη γλώσσα του κατηγορούμενου ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί πως η μη μετάφραση εγγράφων στη μητρική γλώσσα ενδέχεται να αποτελέσει λόγο αναίρεσης.
 
Οι κατηγορούμενοι
 
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της Siemensπαραπέμπονται:
 
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος 
- μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη , Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι ,πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας , Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας , των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρήθηκαν σε ισχύ .
Η έρευνα της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια με βάση στοιχεία της Γερμανικής δικαιοσύνης και ενώ είχε προηγηθεί έρευνα της Αμερικανικών αρχών . Σύμφωνα με την ογκωδέστατη  δικογραφία οι «μίζες» που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα φέρονται να  μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.